Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

MADENCİLİK FAALİYETLERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (YENİ) VII 124-147 MADDELER


21 Eylül 2017 PERÅžEMBE günü 30187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan MADEN YÖNETMELİĞİ ile aÅŸağıdaki Madencilik Faaliyetleri Uygulama YönetmeliÄŸi yürürlükten kaldırılmıştır.

Son Maden YönetmeliÄŸi Resmi Gazete'de yayımlandı.18 Åžubat 2015 Tarihli ve 29271 Sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan 6592 sayılı Maden Kanunundan 2,5 yıl sonra yayımlanan Maden YönetmeliÄŸin tamamı için aÅŸağıdaki sayfamızı tıklayarak ziyaret ediniz.

Maden YönetmeliÄŸi'nin tamamı için aÅŸağıdaki sayfamızı tıklayarak ziyaret ediniz.

 

MADEN YÖNETMELİĞİ

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Duyarlı Yörelerde Madencilik Faaliyetleri
             İmarlı veya imarı bulunmayan alanlarda madencilik faaliyetleri
             MADDE 124 –(1) İmar alanları içinde kalan madencilik faaliyetleri, ilgili yerel merciden izin alınarak yapılır. Ruhsat alındıktan sonra imar alanları içine alınan maden sahalarına bu hüküm uygulanmaz. Bu yönde deÄŸerlendirme yapılırken imar planının kesinleÅŸme tarihi ve maden ruhsatının hak saÄŸlandığı ilk müracaat tarihi göz önünde bulundurulur. İmar planlarında orman arazisi olarak görülen ve orman idaresinden izin alınarak madencilik faaliyet sürdürülen alanlar için imar planı istenmez.
             (2) İmar planı bulunmayan alanlarda yapılan veya yapılacak olan madencilik faaliyetleri ile bu faaliyetlere baÄŸlı geçici tesisler ve bunların müÅŸtemilatı için imar planı yapılmaz. İşletme ruhsatları ve ruhsat sahası mücavirindeki geçici tesisler, çevre düzeni ve imar planları notuna iÅŸlenir. İmarsız alanlarda yürütülen madencilik faaliyetleri için gerekli olan geçici tesisler ve bunların müÅŸtemilatı, inÅŸaat ve yapı kullanma iznine tabi deÄŸildir. Ancak, yapıların fen ve saÄŸlık kurallarına uygun olması ve ilgili il özel idaresine bildirilmesi zorunludur.
             (3) İmarsız alanlarda yürütülen madencilik faaliyetleri için gerekli olan geçici tesisler ve bunların müÅŸtemilatı niteliÄŸindeki yapıların, ruhsat sahibi tarafından madencilik faaliyetinin sonlandırılmasını müteakip bir yıl içinde kaldırılması zorunludur. Bunlardan ÇED olumlu kararı alınmış olanların, ÇED raporunda belirtildiÄŸi ÅŸekli ile her iki alanda da yol, su, haberleÅŸme, enerji nakil hattı, bant, konveyör, havai hat ve kuyu tesislerinin ilgili idarenin onayı ve talebi doÄŸrultusunda bedelsiz olarak kalmasına izin verilebilir. DiÄŸerlerinin ise süresinde yerinden kaldırılması veya çevre ile uyumlu hale getirilmesi zorunludur. Ruhsat sahibinin bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, çevre ve insan saÄŸlığı bakımından sorumlulukları devam eder. Ruhsat sahibi tarafından yapılması gereken iÅŸlemler valilik veya ilgili idare tarafından yerine getirilerek yapılan masraflar 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.
             Yaban hayatı koruma ve geliÅŸtirme sahalarında madencilik faaliyetleri
             MADDE 125 –(1) Yaban hayatı koruma ve geliÅŸtirme sahalarında, ÇED raporunda yaban hayatına olumsuz etkisinin giderileceÄŸi yönünde bilimsel rapor bulunan maden arama ve iÅŸletme faaliyetleri ile alt yapı tesislerine ilgili kurum tarafından izin verilir. Alınan izinler, temditler dahil ruhsat hukuku sonuna kadar devam eder. Yaban hayatı koruma ve geliÅŸtirme sahalarında projesinde belirtilen ÅŸartların dışında bir faaliyetin tespit edilmesi durumunda, ruhsata dayalı faaliyetler durdurulur.
             İçme ve kullanma suyu havzalarında madencilik faaliyetleri
             MADDE 126 –(1) 5995 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce, içme ve kullanma suyu rezervuarının maksimum su seviyesinden itibaren 1000 metre içerisinde bulunan ve ilgili kurumlardan izin alınmış olan maden iÅŸletme ruhsat sahalarında, kazanılmış haklar çerçevesinde faaliyetler sürdürülür.
             (2) Kazanılmış haklar korunmak kaydıyla içme ve kullanma suyu rezervuarının maksimum su seviyesinden itibaren 1000-2000 metre mesafe geniÅŸliÄŸindeki ÅŸeritte galeri usulü patlatma yapılmaması, alıcı ortama arıtma yapılmadan doÄŸrudan su deÅŸarj edilmemesi ÅŸartıyla çevre ve insan saÄŸlığına zarar vermeyeceÄŸi bilimsel ve teknik olarak belirlenen maden arama ve iÅŸletme faaliyetleri ile altyapı tesislerine izin verilir.
             (3) İçme ve kullanma suyu rezervuarının maksimum su seviyesinden itibaren 2000 metreden sonraki koruma alanı içinde ÇED raporuna göre yapılması uygun bulunan maden istihracı ve her türlü tesis yapılabilir.
             (4) İçme ve kullanma suyu koruma havzalarında yapılan madencilik faaliyetlerinde, bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklere uyulmaması ve gerekli iznin alınmaması halinde, gerekli tedbir ve izin alınıncaya kadar sahadaki üretim faaliyetleri durdurulur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yatırımlar ile Çakışan Sahalar ve Kurul İşlemleri
             Yatırımlar ile çakışan sahalar ve kurul iÅŸlemleri
             MADDE 127 –(1) Madencilik faaliyetleri ile Devlet ve il yolları, otoyollar, demir yolları, havaalanı, liman, baraj, enerji tesisleri, petrol, doÄŸalgaz, jeotermal boru hatları, su isale hatları gibi kamu yararı niteliÄŸi taşıyan yatırımların birbirlerini engellemesi, maden iÅŸletme faaliyetinin yapılamaz hale gelmesi, yatırım için baÅŸka alternatif alanların bulunamaması durumunda, madencilik faaliyeti ve yatırımla ilgili karar, Kurul tarafından verilir.
             (2) Madencilik faaliyetleri ile birinci fıkrada sayılan yatırımların aynı alana isabet etmesi halinde yatırımcı veya maden ruhsat sahibi tarafından Genel MüdürlüÄŸe müracaat edilir. Yatırımcı, yatırım için baÅŸka alternatif alan olmadığına dair bilimsel ve teknik bilgi ve belgeleri Genel MüdürlüÄŸe vermek zorundadır.
             (3) Genel MüdürlüÄŸün mahallinde yaptığı/yaptırdığı inceleme üzerine yapılan deÄŸerlendirmeler sonucunda, kamu yararı niteliÄŸi taşıyan yatırımlar ile madencilik faaliyetlerinin birbirini engellediÄŸi, yatırımın gerçekleÅŸtirilmesi halinde maden iÅŸletme faaliyetinin yapılamaz hale geleceÄŸi, planlanan yatırımın ruhsatın iÅŸletme izni veya görünür rezerv alanı ya da ruhsata dayalı olarak üretim yapılan tesis alanı ile çakıştığının tespit edilmesi durumlarında heyet tespitlerine iliÅŸkin yapılacak iÅŸlemler ile ilgili Genel Müdürlük kararı taraflara gönderilir. İlgili taraflardan bu aÅŸamadaki bilgi, belge ve görüÅŸlerinin bir ay içinde bildirilmesi istenilir. Bu sürede tarafların anlaÅŸmaya vardıklarını bildirmeleri durumunda iÅŸlemler sonlandırılır. Bu sürede tarafların görüÅŸ bildirmemeleri veya anlaÅŸmaya varamamaları halinde iÅŸlemler resen yürütülür. Bu aÅŸamadan sonra Genel Müdürlükçe konunun Kurula götürülmesine karar verilir. Kurulun kararına mesnet teÅŸkil etmek üzere Genel Müdürlükçe bir rapor hazırlanır veya hazırlattırılır.
             (4) Bu raporda;
             a) Madencilik faaliyeti ile ilgili olarak;
             1) NiteliÄŸi ve konusu,
             2) Hukuki durumu, konumu ve koordinatları,
             3) Madenin cinsi ve rezervi,
             4) Tenörü/kalitesi,
             5) Çalışan personel sayısı,
             6) Maden ruhsat sahibinin yatırım giderleri,
             7) Maden iÅŸletme proje bilgileri ve ruhsat süresi,
             8) Son faaliyet raporları,
             9) Devlet hakları,
             10) Üretilen madenin pazar durumu,
             11) Yıllar itibariyle üretim,
             12) Varsa tesise ait bilgiler,
             13) Madenin makul bir sürede üretilebilme imkanının olup olmadığı, madencilik faaliyeti ile diÄŸer yatırım faaliyetinin farklı zamanlarda yapılıp yapılamayacağına iliÅŸkin tespitler,
             14) Maden için baÅŸka alternatif alan olup olmadığına dair bilimsel ve teknik bilgi ve belgeler,
             15) Ara ve uç ürüne yönelik madenciliÄŸe dayalı sanayi tesislerinin hammadde ihtiyacını karşılayan ruhsatlı sahalarda, tesisin hammadde ihtiyacını karşılayacak ÅŸekilde alternatif alanların bulunup bulunmadığı,
             16) SaÄŸlanacak katma deÄŸere iliÅŸkin deÄŸerlendirmeler,
             17) DiÄŸer hususlar.
             b) Yatırım ile ilgili olarak;
             1) NiteliÄŸi ve konusu,
             2) Hukuki durumu,
             3) Konumu ve koordinatları,
             4) Çalışacak personel sayısı,
             5) Yatırım giderleri,
             6) Yatırımın süresi ve projesi,
             7) Yatırım sonucu elde edilecek ürüne iliÅŸkin bilgi,
             8) Yıllar itibariyle üretim,
             9) SaÄŸlanacak katma deÄŸere iliÅŸkin deÄŸerlendirmeler,
             10) Yatırım için baÅŸka alternatif alan olmadığına dair bilimsel ve teknik bilgi ve belgeler,
             11) İstihdama katkısı,
             12) Yatırım bedeli ve gerçekleÅŸme süresi ve aÅŸamaları,
             13) DiÄŸer hususlar
             yer alır.
             (5) Bu rapor Genel Müdürlük tarafından Kurul üyesi bakanlara gönderilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı veya ilgili taraf bakanlardan herhangi birinin daveti üzerine Kurul toplanır ve kararlarını üye tamsayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla alır. Kurul çalışmaları ile ilgili sekretarya hizmetlerini Genel Müdürlük yürütür. Kurul tarafından gerekli görülmesi halinde bedeli karşılığında rapor hazırlatılabilir. Hazırlatılan rapor, danışmanlık ücretleri, yolluk, gündelik gibi tüm harcamalar yatırımcı tarafından karşılanır. Kurul tarafından alınan karar, kamu yararı kararı yerine geçer. Ayrıca, yatırımlar nedeniyle Kurul kararı ile faaliyeti kısıtlanan maden iÅŸletmecisinin usul ve esasları Genel Müdürlükçe belirlenen yatırım giderleri, lehine karar verilen tarafça tazmin edilir.
             (6) Herhangi bir yatırım yapılmamış I. Grup madenler, mıcır, kaba inÅŸaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılarda kullanılan her türlü yapı hammaddeleri için verilen ruhsatlar, görünür rezervi belirlenmemiÅŸ diÄŸer grup maden ruhsatları ile çakışan aynı yerdeki diÄŸer yatırımlara Genel Müdürlükçe izin verilir. Ruhsatlı sahalarda görünür rezervi belirlemek üzere yapılan sondaj, kuyu, galeri, desandre gibi iÅŸler için yapılan yatırımların ve maden varlığının belgelenmesi durumunda tespit edilen görünür rezerv alanı dışındaki alanlar için diÄŸer yatırımların madencilik faaliyetlerini engellemeyeceÄŸine Genel Müdürlükçe karar verilmesi halinde diÄŸer yatırım için izin verilir. Bu alanlarda ruhsat sahibi tarafından yapılmış yatırımı etkileyen bir husus var ise bu alanla ilgili karar Kurul tarafından verilir.
             (7) İşletme ruhsat alanı içerisinde ancak iÅŸletme izni veya görünür rezerv alanı dışındaki bir alanda diÄŸer yatırımlara Genel Müdürlükçe izin verilebilir. Yatırımın iÅŸletme izni veya görünür rezerv alanı ile çakışması durumunda, Kurul tarafından karar verilir. Genel MüdürlüÄŸün uygun görüÅŸü veya Kurul kararı alınmaksızın yapılmış olan yatırımın, iÅŸletme izni veya görünür rezerv alanı ile çakışması durumunda, bu alanlarda yatırımcı tarafından yapılmış yatırımı ya da iÅŸletme izni veya görünür rezervi etkileyen bir husus var ise bu alanla ilgili karar Kurul tarafından verilir. Arama ruhsatı döneminde hiçbir yatırım yapılmamış ise diÄŸer yatırımlara engel teÅŸkil etmez. Görünür rezervi belirlenmiÅŸ, arama dönemi üretim izni veya iÅŸletme izni verilmiÅŸ ancak ihalelik durumda olan sahalara ait karar, Genel Müdürlükçe verilir. Bu fıkra kapsamında Genel MüdürlüÄŸe yapılan talepler, gerekli görüldüÄŸü takdirde mahallinde tetkik yapılmak suretiyle deÄŸerlendirilir.
             (8) Kurul, Devlet Planlama TeÅŸkilatının baÄŸlı olduÄŸu bakanın baÅŸkanlığında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, diÄŸer yatırımcı kurum ya da kuruluÅŸun baÄŸlı olduÄŸu bakan/bakanlar ve yatırım kararına onay veren kurumun ilgili olduÄŸu bakan olmak üzere asgari üç kiÅŸiden oluÅŸur. Ancak, yatırımcı kuruluÅŸun Devlet Planlama TeÅŸkilatının baÄŸlı olduÄŸu Bakanlığa veya Bakanlığa baÄŸlı ilgili veya iliÅŸkili bir kurum ve katılımcı sayısının üçün altında olması halinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Kurula katılır. Kurul tarafından alınan karar, kamu yararı kararı yerine geçer.
             (9) Kurul tarafından verilecek kararlarda; görünür rezerv alanı ile diÄŸer yatırımın çakışması halinde öncelikle madenin makul bir sürede üretilebilme imkanının olup olmadığı, ara ve uç ürüne yönelik madenciliÄŸe dayalı sanayi tesislerinin hammadde ihtiyacını karşılayan ruhsatlı sahalarda, tesisin hammadde ihtiyacını karşılayacak ÅŸekilde alternatif alanların bulunup bulunmadığı dikkate alınarak deÄŸerlendirme yapılır.
             (10) Genel Müdürlük, Kurul kararı veya diÄŸer kanunlar gereÄŸince ruhsat müracaatlarına kapalı alan haline getirilen alanlarda maden iÅŸletme faaliyetlerine Bakanlar Kurulu kararı ile izin verilir.
             Kurul kararı
             MADDE 128 –(1) Kurul Sekretaryası, Kurul kararının birer örneÄŸini ruhsat sahibine ve yatırımcıya tebliÄŸ eder.
             (2) Kurul kararının yatırımcıya tebliÄŸ edilmesini müteakip bir ay içinde mücbir sebepler dışında yatırımcının yatırımdan vazgeçtiÄŸini bildirmesi halinde, bu durum ruhsat sahiplerine bildirilir.
             Ruhsat teminatları
             MADDE 129 –(1) Ruhsatın taksir edilmesi durumunda taksir edilen alana karşılık gelen teminat iade edilir. Ruhsat sahasından yatırım için taksir edilen alan ihale edilmemek üzere Bakanlık kayıtlarına iÅŸlenir.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Teknik ve Daimi Nezaretçilik ile Teknik Eleman
BİRİNCİ BÖLÜM
Teknik Nezaretçinin Görevi ve Atanması
             Teknik nezaretçinin görevleri
             MADDE 130 –(1) Teknik nezaretçi, maden iÅŸletmelerinin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yaparak Kanun ve ilgili yönetmeliklerde yer alan görevleri yerine getirmekle sorumlu ve yükümlüdür.
             Teknik nezaretçinin atanması
             MADDE 131 –(1) Teknik nezaretçi atanması için ruhsat sahibi veya hammadde üretim izin sahibi kamu kurum ve kuruluÅŸunca;
             a) Bu Yönetmelik ekinde verilmiÅŸ teknik nezaretçi atama belgesi (Ek Form-20),
             b) Yeraltı iÅŸletme yöntemiyle çalışan ruhsat sahalarında maden mühendislerinin, sadece yeraltında iki yıl çalıştığına dair belgelerle yapılan müracaat üzerine Maden Mühendisleri Odasınca verilen yeraltı iÅŸletmesine atanacağına dair onayı,
             c) Ruhsat sahibi veya hammadde üretim izin sahibi kamu kurum ve kuruluÅŸunun 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu gereÄŸince yatırdığı teknik nezaretçi tayin harcı makbuzu,
             ç) İlk defa atanacaklardan teknik nezaretçi sertifikası, oda sicil belgesi, diploma veya çıkış belgesinin aslı ya da onaylı sureti,
             d) Atama belgesinde adı geçenlere ait imza beyanları,
             ile Genel MüdürlüÄŸe müracaat edilir. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışan mühendisler için imza beyanları istenmez.
             (2) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışan mühendisler için teknik nezaretçi atamasında Maden Mühendisleri Odasından onay için ücret alınmaz.
             (3) Atama iÅŸleminin tesis edilmesine engel bir durumun tespit edilmemesi halinde, müracaat tarihi esas alınmak kaydıyla Genel Müdürlükçe düzenlenen teknik nezaretçi atama belgesinin onaylanması ile atama gerçekleÅŸmiÅŸ olur.
             (4) Ruhsat sahasında birden fazla iÅŸletme var ise her iÅŸletmeye ayrı ayrı teknik nezaretçi atanabileceÄŸi gibi teknik nezaretçi, ruhsat sahasının tamamına da atanabilir. Teknik nezaretçinin, ruhsat sahasının tamamına yapılan bir atamadan sonraki bir tarihte ruhsatta belirli bir alan ve gerekirse kot belirtilerek baÅŸka bir iÅŸletmeciye/rödövansçıya verilen bir alan için iÅŸletmeci/rödövansçı adı belirtilmek suretiyle, atama ruhsat alanındaki iÅŸletmeler için yenilenebilir. Aksi takdirde sahanın tamamına atanmış olan teknik nezaretçinin görev ve sorumlulukları sahanın geneli için devam eder. Her iÅŸletme için yapılacak atamalarda teknik nezaretçi atama harcı yatırılması zorunludur.
             Teknik nezaretçinin nitelikleri
             MADDE 132 –(1) Teknik nezaret görevini üstlenebilmek için aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:
             a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
             b) Maden mühendisi olmak,
             c Yeraltı iÅŸletme faaliyetlerine teknik nezaret görevini üstlenecek maden mühendislerinde yeraltı maden iÅŸletmelerinde en az iki yıl deneyimli olmak ve bu deneyimini belgelemek,
             ç) Yeraltı iÅŸletmelerinde teknik nezaretçi görevini üstleneceklerden 65 yaÅŸ ve üzerindekiler için yeraltında çalışabileceÄŸine dair tam teÅŸekküllü hastaneden her iki yılda bir heyet raporlu olmak.
             (2) Teknik nezaretçi olarak ilk defa atanacakların Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılacak eÄŸitim semineri sonucunda verilen teknik nezaretçi sertifikasına sahip olmaları gerekir.
             (3) Maden iÅŸletmelerinde veya madencilikle ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarında denetim veya iÅŸletme faaliyetlerinde fiili olarak en az beÅŸ yıl çalışan maden mühendisleri için sertifika ÅŸartı aranmaz.
             (4) Teknik nezaretçi eÄŸitim programı, Genel Müdürlük ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının uygun görüÅŸleri alınarak Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanır ve yürütülür.
             Teknik nezaret görevi alınabilecek ruhsat sayısı
             MADDE 133 –(1) Bir maden mühendisi, I (a) Grubundan beÅŸ, diÄŸer gruplardan da beÅŸ olmak üzere en fazla on ruhsat sahasında teknik nezaret görevi alabilir. I (a) Grubunda nezaret görevi olmasa bile, I (b), II., III., IV., V. ve VI. Gruplar için en fazla beÅŸ nezaretçilik görevi yapabilir. DiÄŸer gruplarda teknik nezaret görevi olmaması ÅŸartıyla I (a) Grubu için bu sayı en fazla on olabilir. İstifa eden veya azledilen nezaretçiler, yukarıda belirtilen sınırlar dahilinde aynı yıl içinde en fazla üç yeni nezaretçilik görevi alabilir.
             (2) Bir maden mühendisinin alabileceÄŸi teknik nezaretçilik görevi yukarıda belirtilen sayıyı aÅŸamaz. Bu sayıyı aÅŸtığının tespit edilmesi durumunda on beÅŸ gün içinde nezaretçilik sayısını yukarıda belirtilen sınıra indirmek zorundadır. Bu fiili iÅŸleyenler üç yıl süre ile yeni bir nezaretçilik görevine atanamazlar.
             Teknik nezaretçilerin yetki ve sorumlulukları
             MADDE 134 –(1) Teknik nezaretçisi olmayan ruhsat sahalarında üretim yapılamaz.
             (2) Teknik nezaretçinin görev, yetki ve sorumlulukları ÅŸunlardır:
             a) Teknik nezaretçi, sorumluluk alanı Genel Müdürlükçe onaylanmış ruhsat sahasının her yerinde görevi ile ilgili inceleme yapmak ve gerekli her türlü bilgiyi alma ve Kanun kapsamında gerekli önlemlerin aldırılması yetkisine sahiptir. Bu yetkinin kullandırılmamasından ruhsat sahibi sorumludur.
             b) Teknik nezaretçi, nezaret görevini Kanun hükümleri kapsamında yürütür. Teknik nezaretçi, atandığı ve sorumlu olduÄŸu ruhsat sahasının faaliyetlerini ve üretimlerini on beÅŸ günde en az bir defa denetlemek, tespitlerini ve önerilerini teknik nezaretçi defterine not etmek zorundadır. Aksi takdirde teknik nezaretçi uyarılır. İkinci kez aynı ruhsat ile ilgili olarak bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda teknik nezaretçinin Kanun gereÄŸince yapacağı beyanlar bir yıl süre ile geçersiz sayılır. Fiilin her tekrarında hak mahrumiyeti uygulamasına devam edilir. Uygulanan uyarı ve hak mahrumiyeti Maden Mühendisleri Odasına bildirilir. Ayrıca teknik nezaretçi defterinin, teknik nezaretçi ve ruhsat sahibince/vekilince birlikte imzalanması zorunludur. Defterin imzalanmaması veya EK-4’te belirtilen ÅŸekilde düzenli tutulmaması halinde, ruhsat sahibine on yıl süreli iÅŸletme ruhsatları için belirlenen yıllık iÅŸletme ruhsat harcı tutarında idari para cezası uygulanır.
             c) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait hammadde üretim izin sahalarında yükleniciler marifeti ile çalışılması ve teknik nezaretçi atama belgesinde yüklenicinin de imzasının bulunması halinde, yüklenici firma yetkilileri teknik nezaretçi defterlerini teknik nezaretçi ile birlikte imzalar. Aksi takdirde uygulanacak idari para cezası yüklenici tarafından ödenir.
             ç) Teknik nezaretçi, görev aldığı iÅŸyerindeki faaliyetler ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, öneri ve önlemleri belirler. Ruhsat sahibi/vekili tarafından, bu öneri ve önlemler iÅŸyerinde çalışanların görebileceÄŸi ÅŸekilde ilan edilir ya da panoya asılır. Aynı zamanda içeriÄŸi Genel Müdürlük tarafından belirlenmiÅŸ ve noter onaylı "Teknik Nezaretçi Defteri”ne rapor ederek ruhsat sahibine bildirir. Eksiklik ve aksaklıkların, öneri ve önlemlerin rapor edilmemesinden teknik nezaretçi, bunların yerine getirilmemesinden ruhsat sahibi sorumludur.
             d) Teknik nezaretçi, iÅŸyerinde yaptığı inceleme ve gözlemlerde iÅŸletme projesine aykırı faaliyette bulunulduÄŸunu ve faaliyetlerin can ve mal güvenliÄŸi açısından tehlikeli bir durum oluÅŸturduÄŸunu tespit etmesi halinde maden üretimine yönelik faaliyetleri durdurur ve durumu ilgili kurum veya kuruluÅŸlara bildirir.
             e) Genel Müdürlük tarafından belirlenen veya faaliyet bilgi formu ya da imalat haritalarında beyan edilen pasa, atık/artık ve cüruflar ile stoktan maden sevkiyatı yapılması esnasında teknik nezaretçi atanma ÅŸartı aranmaz. Bu sevkiyatlar sırasında can ve mal güvenliÄŸi ile ilgili tedbirlerin alınmasından sevkiyatı yapan kiÅŸiler sorumludur.
             f) Galeri sürülmesi ve/veya üretime hazırlık çalışmalarında teknik nezaretçi atanması zorunludur.
             Görevin sona ermesi
             MADDE 135 –(1) Teknik nezaret görevi; iÅŸveren ile yapılan sözleÅŸmenin feshedilerek ruhsat sahibinin azletmesi, ruhsatların iptali, terki, devri, intikali, tescili (ruhsat sahibi ünvan deÄŸiÅŸikliklerinin sicil kayıtlarına tescili hariç), ruhsatın birleÅŸtirilmesi, teknik nezaretçinin istifası veya ölümü halinde sona erer. Bu gibi durumlarda ruhsat sahibi tarafından en geç on beÅŸ gün içerisinde yeni bir teknik nezaretçi atanması zorunludur. Yeni teknik nezaretçi atanıncaya kadar teknik ve emniyet yönünden meydana gelecek tüm olaylarda sorumluluk ruhsat sahibine aittir.
             (2) Teknik nezaretçinin istifa ve azillerinin Genel MüdürlüÄŸe on beÅŸ gün içinde bildirilmesi zorunludur. Aksi halde tarafların sorumluluÄŸu devam eder. Bu süreden sonra üretim faaliyetlerine devam edilmesi halinde teminat irat kaydedilir.
             (3) Ruhsat ile ilgili olarak;
             a) Teknik nezaretçilik yapan mühendisin istifası halinde, teknik nezaretçi, görev yaptığı döneme ait faaliyet bilgi formunu iki nüsha düzenleyip, bir kopyasını ruhsat sahibine diÄŸer kopyasını ve sahanın son durumuna iliÅŸkin varsa öneri ve önlemleri içeren rapor ile birlikte Genel MüdürlüÄŸe verir. Hazırlanan faaliyet bilgi formları ve raporlar teknik nezaretçi ve ruhsat sahibince imzalanır. Ruhsat sahibinin imzadan imtina etmesi halinde Noterden ihbarname ile gönderilir ve ihbarname istifa dilekçesi ekinde Genel MüdürlüÄŸe verilir. Aksi takdirde, faaliyet bilgi formları ve raporlar verilinceye kadar teknik nezaretçi olarak yeni bir göreve bir yıl süresince atanamaz.
             b) Ruhsat sahibinin teknik nezaretçiyi azletmesi halinde, teknik nezaretçi görev yaptığı döneme ait iÅŸletme faaliyet bilgi formunu, sahanın son durumuna iliÅŸkin varsa öneri ve önlemleri içeren raporu Genel MüdürlüÄŸe verir. Hazırlanan faaliyet bilgi formları ve raporlar teknik nezaretçi ve ruhsat sahibince imzalanır. Teknik nezaretçinin imzadan imtina etmesi halinde Noterden ihbarname ile gönderilir ve ihbarname azil dilekçesi ekinde Genel MüdürlüÄŸe verilir. Aksi takdirde, faaliyet bilgi formu verilinceye kadar teknik nezaretçi olarak yeni bir göreve bir yıl süresince atanamaz. Azillerde o yıla ait teknik nezaretçilik ücretlerinin ödenmesi gerekir.
             c) Teknik nezaretçinin istifa ettiÄŸi saha ile ilgili olarak, teknik nezaretçi atamasından sonra üretim faaliyetinin yapılmaması durumunda, ruhsat sahibi bir dilekçe ile ölçümü yapan teknik eleman ve ruhsat sahibince imzalanan sahanın son durumunu gösterir imalat haritasını ekleyerek Genel MüdürlüÄŸe bildirir. Üretim var ise Kanunun 29 uncu maddesinde sayılan belgeler son atanan teknik nezaretçi tarafından imzalanır.
             (4) Teknik nezaretçi ataması gerçekleÅŸmeden üretim yapılması halinde ruhsat teminatı irat kaydedilerek faaliyet durdurulur. Teknik nezaretçi atamasının gerçekleÅŸmesi halinde faaliyete izin verilir.
             Teknik nezaretçi ücretleri
             MADDE 136 –(1) Ruhsat sahası ile ilgili bir önceki yıla ait teknik nezaretçilik ücretinin ödendiÄŸine dair belgelerin her yıl Nisan ayı sonuna kadar ve ayrıca çeÅŸitli nedenlerle görevi sona eren nezaretçilerin ise görevin sona erdiÄŸi tarih itibarı ile bir önceki yıl ve içinde bulunulan yılın çalışılan aylarına ait teknik nezaretçilik ücretlerinin tam olarak ödendiÄŸine dair belgelerin, Kanunun 29 uncu maddesinde sayılan belgelerin ekinde Genel MüdürlüÄŸe verilmesi zorunludur. Ödeme belgelerinin, verilmemesi durumunda Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan hata ve noksanlık kapsamında deÄŸerlendirilir.
             (2) Teknik nezaretçi ücretinin ödendiÄŸine dair ibra sözleÅŸmesi, teknik nezaretçi tarafından kesilen serbest meslek makbuzu, banka makbuzu, fatura, teknik nezaretçi tarafından imzalanmış maaÅŸ bordrosundan herhangi birinin Genel MüdürlüÄŸe verilmesi zorunludur.
             Teknik nezaretçinin yetki ve sorumluluÄŸu, uyarılması ve cezai iÅŸlemler
             MADDE 137 –(1) Gerçek dışı veya yanıltıcı beyanda bulunmak suretiyle Kanun hükümlerinin uygulanmasını engelleyen ve haksız surette hak iktisabına sebep olan teknik nezaretçi, uyarılarak Genel Müdürlük kayıtlarına iÅŸlenir. Gerçek dışı veya yanıltıcı beyanların üç yıl içinde tekrarı halinde teknik nezaretçinin Kanun gereÄŸince yapacağı beyanlar bir yıl süre ile geçersiz sayılır. Fiilin her tekrarında hak mahrumiyeti uygulamasına devam edilir. Uygulanan uyarı, hak mahrumiyeti ve mesleki uzmanlık alanı dışında belge ve rapor düzenleyenler uyarılarak, teknik nezaretçinin baÄŸlı bulunduÄŸu mesleki teÅŸekküle bildirilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Daimi Nezaretçinin Görevi ve İstihdamı
             Daimi nezaretçinin görevleri
             MADDE 138 –(1) Daimi nezaretçi, nezaret görevini Kanun hükümleri kapsamında yürütür.
             (2) Daimi nezaretçi üretim yerindeki günlük faaliyetleri planlar ve yürütülmesini saÄŸlar, can ve mal emniyeti yönünden tehlikeli bir durumun varlığı söz konusu olduÄŸu zaman gerekli tedbirlerin alınmasına nezaret eder, hemen tedbir almanın mümkün olmadığının belirlenmesi halinde üretim faaliyetlerini önlemlerin alınmasına kadar durdurur.
             (3) Daimi nezaretçi, görev aldığı iÅŸyerindeki faaliyetleri ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları gidermek amacıyla önlemleri belirleyerek ruhsat sahibine/rödövansçıya bildirir. Tedbirlerin alınmasına nezaret eder.
             (4) Eksiklik ve aksaklıkların giderilmesini doÄŸrudan ilgilendiren malzeme ve teçhizatın temin edilmesinden ruhsat sahibi/rödövansçı sorumludur.
             Daimi nezaretçinin istihdamı
             MADDE 139 –(1) Daimi nezaretçinin istihdam edilmesi için ruhsat sahibince;
             a) Teknik eleman/daimi nezaretçi görevlendirme bildirimi (Ek Form-21),
             b) Diploma veya çıkış belgesi ile oda sicil belgesinin aslı ya da onaylı sureti,
             c) İstihdam belgesinde adı geçenlere ait imza beyanı
             ile Genel MüdürlüÄŸe bildirilir. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışan mühendisler için imza beyanı istenmez. Genel Müdürlükçe görevlendirme iÅŸleminin kabul edilmesine engel bir durumun tespit edilmemesi halinde istihdam tarihi esas alınmak kaydıyla görevlendirme gerçekleÅŸmiÅŸ olur.
             (2) İşletmede daimi istihdam edilen maden mühendisi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı olması veya ilgili kanun ve yönetmeliklerle belirlenen ÅŸartları taşıması, ruhsat sahibince görevlendirilmesi kaydıyla İş Kanununun 81 inci maddesinde belirtilen iÅŸ güvenliÄŸi ile görevli mühendis veya teknik elemanların üstlendiÄŸi görev ve sorumluluÄŸu da yerine getirir.
             Daimi nezaretçinin nitelikleri
             MADDE 140 –(1) Daimi nezaret görevini üstlenebilmek için aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:
             a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
             b) Maden mühendisi olmak,
             c) Yeraltı iÅŸletmelerinde daimi nezaret görevini üstlenecek 65 yaÅŸ ve üzerindekiler için yeraltında çalışabileceÄŸine dair tam teÅŸekküllü hastaneden her iki yılda bir heyet raporlu olmak.
             Zorunlu olarak daimi nezaretçinin çalıştırılacağı ruhsat sahaları
             MADDE 141 –(1) Maden mühendisinin daimi nezaretçi olarak istihdam edileceÄŸi durumlar ÅŸunlardır:
             a) Ruhsat sahasındaki tesislerde çalışanlar hariç maden iÅŸletme faaliyetleri için en az on beÅŸ iÅŸçi çalıştıran açık iÅŸletmeler,
             b) Ruhsat sahasında yeraltı üretim yöntemiyle çalışan iÅŸletmeler.
             (2) Teknik nezaretçi ataması yapılmış sahalarda, daimi nezaretçi olarak maden mühendisinin istihdam ÅŸartının oluÅŸtuÄŸu ancak daimi nezaretçi görevlendirilmediÄŸinin tespiti halinde ruhsat sahibi uyarılır ve on beÅŸ gün süre verilir. Verilen süre sonunda daimi nezaretçi görevlendirilmez ise teminat irat kaydedilir ve faaliyetler durdurulur.
             (3) Daimi nezaret görevi üstlenmiÅŸ olan mühendisler, teknik nezaretçi olarak atanamaz.
             Görevin sona ermesi
             MADDE 142 –(1) Daimi nezaret görevi; iÅŸveren ile yapılan sözleÅŸmenin feshedilerek ruhsat sahibinin azletmesi, ruhsatların iptali, terki, devri, intikali, tescili (ruhsat sahibi ünvan deÄŸiÅŸikliklerinin sicil kayıtlarına tescili hariç), ruhsatın birleÅŸtirilmesi, daimi nezaretçinin istifası veya ölümü halinde sona erer. Bu gibi durumlarda ruhsat sahibi tarafından daimi nezaretçi atanması ÅŸartlarının oluÅŸması durumunda en geç bir ay içinde daimi nezaretçinin görevlendirilmesi zorunludur. Yeni daimi nezaretçi istihdam edilerek görevlendirilinceye kadar teknik ve emniyet yönünden meydana gelecek tüm olaylarda sorumluluk ruhsat sahibine aittir.
             (2) Daimi nezaretçinin istifa ve azillerinin Genel MüdürlüÄŸe on beÅŸ gün içinde bildirilmesi zorunludur. Aksi halde tarafların sorumluluÄŸu devam eder. Bu süreden sonra üretim faaliyetlerine devam edilmesi halinde teminat irat kaydedilir.
             (3) Åžartların oluÅŸması durumunda daimi nezaretçi istihdam edilerek, görevlendirmeleri gerçekleÅŸmeden üretim yapılması halinde ruhsat teminatı irat kaydedilerek faaliyet durdurulur. Daimi nezaretçi görevlendirilmesi halinde faaliyete izin verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Teknik Elemanın Görevi ve İstihdam Edilmesi
             Teknik elemanın görevleri
             MADDE 143 –(1) Teknik eleman, Kanun ve yönetmeliklerinde yer alan hükümler gereÄŸi görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.
             Teknik eleman istihdam edilmesi
             MADDE 144 –(1) Teknik elemanın istihdam edilmesi için ruhsat sahibince veya hammadde üretim izin sahibi kamu kurum ve kuruluÅŸunca;
             a) Teknik eleman/daimi nezaretçi görevlendirme bildirimi (Ek Form-21),
             b) Diploma veya çıkış belgesinin aslı ya da onaylı sureti,
             c) Oda sicil belgesi,
             ç) İstihdam belgesinde adı geçenlere ait imza beyanı,
             ile Genel MüdürlüÄŸe müracaat edilir. Genel Müdürlükçe istihdam iÅŸleminin kabul edilmesine engel bir durumun tespit edilmemesi halinde müracaat tarihi esas alınmak kaydıyla istihdam gerçekleÅŸmiÅŸ olur.
             (2) Ruhsat sahasında birden fazla iÅŸletmeci var ise ÅŸartların oluÅŸması durumunda her iÅŸletmeye ayrı ayrı teknik eleman istihdam edilir.
             Teknik elemanın nitelikleri
             MADDE 145 –(1) Ruhsat sahasına teknik eleman istihdamı için aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:
             a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
             b) Maden, jeoloji veya jeofizik mühendisi olmak,
             c) Yeraltı iÅŸletmeleri için 65 yaÅŸ ve üzerindeki yaÅŸlar için tam teÅŸekküllü Devlet hastanesinden her iki yılda bir yeraltında çalışabileceÄŸine dair heyet raporlu olmak.
             Zorunlu olarak teknik eleman çalıştırılacak ruhsat sahaları
             MADDE 146 –(1) Teknik eleman istihdam edileceÄŸi durumlar ÅŸunlardır:
             a) Tesislerde çalışanlar hariç madencilik faaliyeti kapsamında en az 15 iÅŸçi çalıştıran iÅŸletmeler,
             b) Yeraltı üretim yöntemiyle çalışan iÅŸletmeler,
             c) Vardiyalı olarak çalışan iÅŸletmelerde her vardiyada teknik eleman istihdam edilmesi zorunludur.
             (2) Yeraltı iÅŸletmelerinde iÅŸletmede birden fazla iÅŸletmeci var ise ve üretim farklı iÅŸletmeciler tarafından gerçekleÅŸtiriliyorsa her iÅŸletme için ayrı ayrı teknik eleman görevlendirilir.
             (3) Teknik eleman istihdam edilmesi ÅŸartının oluÅŸtuÄŸu iÅŸletmelerde ÅŸartların oluÅŸması durumunda her vardiya için çalışan iÅŸçi sayısına göre vardiya başına en az bir teknik eleman görevlendirilir.
             (4) Teknik eleman istihdam ÅŸartının oluÅŸtuÄŸu ancak teknik eleman istihdam edilmediÄŸinin tespiti halinde ruhsat sahası için teknik eleman istihdamı için on beÅŸ gün süre verilir. Bu sürede teknik eleman istihdamı yapılmayan sahalarda üretim faaliyetleri durdurulur.
             (5) Açık iÅŸletmelerde, teknik eleman istihdam ÅŸartının oluÅŸtuÄŸu durumlarda ve bir ruhsat sahasında birden fazla iÅŸletmeci olması halinde sadece bir iÅŸletmeye ait alanda istihdam edilebilir. Aynı kiÅŸi, diÄŸer iÅŸletme veya iÅŸletmelerde istihdam edilemez.
             (6) Zorunlu olarak istihdam edilen teknik eleman ÅŸartları saÄŸlaması durumunda daimi nezaretçilik görevi de üstlenebilir.
             Teknik elaman görevinin sona ermesi
             MADDE 147 –(1) Teknik elemanın görevi; iÅŸveren ile yapılan sözleÅŸmenin feshedilerek ruhsat sahibinin azletmesi, ruhsatların iptali, terki, devri, intikali, tescili (ruhsat sahibi ünvan deÄŸiÅŸikliklerinin sicil kayıtlarına tescili hariç), ruhsatın birleÅŸtirilmesi, teknik elemanın istifası veya ölümü halinde sona erer. Bu gibi durumlarda ruhsat sahibi tarafından en geç on beÅŸ gün içerisinde yeni bir teknik eleman istihdam edilmesi zorunludur.
             (2) Teknik elemanın istifa ve azillerinin Genel MüdürlüÄŸe on beÅŸ gün içinde bildirilmesi zorunludur
http://www.marbleport.com/madenkulturu-madencilik-faaliyetleri-uygulama-yonetmeligi-yeni-viii-169.html

MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER