
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
ORMAN KANUNUNUN 17 VE 18 İNCİ MADDELERİNİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 9-10 BÖLÜMLER
DİKKAT ! ORMAN KANUNUNUN 17/3 VE 18 İNCİ MADDELERİNİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ YENİ YÖNETMELİK İÇİN TIKLAYINIZ
DOKUZUNCU BÖLÜM
Geçici Hükümler
Mevcut izinlerin devamı
GEÇİCİ MADDE 1 –(1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce verilen izinlerin süre uzatımında ve devirlerinde, ayrıca devam eden izinlerde izin sahibinin talebi halinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve buna uygun taahhüt senedi alınır. GeçmiÅŸte bedelli verilen izinler bu YönetmeliÄŸe göre deÄŸerlendirilerek, bedelsiz olması halinde bedelsiz taahhüt senedi alınır.
(2) Bedelli izinlerde, izin sahibinin talebi üzerine yeni taahhüt senedi düzenlenmesi halinde; taahhüt senedinin düzenlendiÄŸi yıla ait arazi izin bedeli, en son tutanak bedeli esas alınarak ÜFE deÄŸiÅŸim oranında güncellenerek belirlenir. Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce verilen izinlerde 15 inci maddenin dördüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.
(3) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce verilmiÅŸ izinlerde arazi izin bedellerinin arttırılması için uygulanan “Deflatör” artış oranı yerine, bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesi ile bu Yönetmelikte belirtilen “ÜFE” deÄŸiÅŸim oranı uygulanır, bildirime gerek kalmaksızın izin baÅŸlangıç tarihinden itibaren en geç bir ay içinde her yıl defaten tahsil edilir.
(4) Orman Kanununun 17 nci maddesi hükümlerine göre 8/11/2003 tarihinden önce kesin izin verilen turizm ve diÄŸer izinlerin izin hakları devam eder. İzinli saha içinde kalmak kaydıyla mevcut tesislere ilave, tadilat, kapasite, tür ve sınıf deÄŸiÅŸikliÄŸi izni Bakanlık onayı ile verilebilir. Ancak kanuni düzenlemelere göre izin verilemeyecek ön izinler, kesin izne dönüÅŸtürülemez.
MarblePort
Kesin izin verilen mevcut turizm izinlerine iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler
GEÇİCİ MADDE 2 –(1) 8/11/2003 tarihinden önce Bakanlıkça turizm kesin izni verilmiÅŸ tesislerin iÅŸlemleri; Bakan tarafından görevlendirilecek bir baÅŸkan ve üç üyeden teÅŸekkül eden deÄŸerlendirme komisyonunca deÄŸerlendirilir. Komisyonun sekretarya görevini Kadastro ve Mülkiyet Dairesi BaÅŸkanlığı yürütür. Kararlar oy çokluÄŸu ile alınır. Komisyonun görevi; Bakanlıkça verilen turizm izinlerine veya tahsislerine iliÅŸkin deÄŸerlendirmeyi yapmak, kararını ve varsa farklı görüÅŸlerini Bakanlığa arz etmektir. Komisyon kararları Bakanlık oluruna sunulur. Onaylanması halinde yürürlüÄŸe girer.
(2) İzinle ilgili olarak mahkemelerde dava açılması veya müteÅŸebbisin iradesi dışında yatırımın gerçekleÅŸtirilmesini imkansız kılacak ve Bakanlık tarafından da uygun görülecek bir idari iÅŸlemle karşılaşılması durumunda müteÅŸebbisin;
a) İzin ve irtifak hakkı süresinin dondurulmasını talep etmesi,
b) İznin baÅŸlangıç tarihi ile iznin dondurulduÄŸu tarih arasında varsa ödenmeyen arazi izin bedeli veya irtifak hakkı tesis edilmiÅŸ ise irtifak hakkı bedelini, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen oranda hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte ödemesi,
c) İznin yeniden baÅŸlayacağı tarih itibariyle, Kültür ve Turizm Bakanlığınca tespit edilen; yataklı tesisler için yatak başı, yataksız tesisler için metrekare birim fiyatları ile çarpımı sonucu bulunacak toplam proje bedelinin binde beÅŸi (%05) oranında belirlenecek yeni bedelin, o yıla ait arazi izin veya irtifak hakkı bedeli sayılmak üzere, bu bedelin ödeneceÄŸine iliÅŸkin taahhüt senedi vermesi,
halinde izin veya irtifak hakkı süresi talep tarihi esas alınarak dondurulabilir.
(3) Dondurulan süre için müteÅŸebbisten arazi izin bedeli veya irtifak hakkı bedeli alınmaz. Dondurulan süre izin süresinden sayılmaz. İzin veya irtifak hakkı süresinin dondurulmasına neden olan sebeplerin ortadan kalkması durumunda izin veya irtifak hakkı süresi kaldığı yerden iÅŸlemeye devam eder. Ancak, izin veya irtifak hakkı süresinin dondurulduÄŸu sebepler ortadan kalktığı halde, müteÅŸebbis tarafından orman idaresinin bu durumdan haberdar edilmemesi halinde, geçen süre normal izin veya irtifak hakkı süresinden sayılır ve geçen süre için arazi izin veya irtifak hakkı bedeli 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen oranda gecikme zammı ile birlikte alınır. MarblePort
(4) Turizm yatırım/iÅŸletme belgesinin iptali halinde, taahhüt senetlerinde aksi hüküm bulunmuÅŸ olsa dahi en geç 1 yıl içinde alınacak yeni belge İdareye verilir. Bu süre uygun görülmesi halinde Bakanlık onayı ile uzatılabilir. Aksi halde izin iptal edilir.
(5) İzinli saha içinde kalmak kaydıyla verilecek; ilave, tadilat, kapasite, tür ve sınıf deÄŸiÅŸikliÄŸi izinlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca turizm yatırımı türleri için her yıl belirlenen birim maliyetlere göre hesaplanacak ilave proje bedelinin; binde beÅŸi oranında arazi izin bedeli, yüzde üçü oranında orman köylüleri kalkındırma geliri, yüzde ikisi oranında aÄŸaçlandırma ve erozyon kontrolü geliri, bedelleri ile ek taahhüt senedi ve ek teminat alınır. Kapasite, tür ve sınıfın düÅŸmesi halinde bedellerde herhangi bir indirime gidilmez.
(6) Herhangi bir ÅŸekilde irtifak hakkı kurulmamış kesin izinler; tesis iÅŸletmeye açılıncaya kadar; izin verilen müteÅŸebbisin, ÅŸirket sermayesinin yüzde elli biri (% 51) kendisinde kalması ve izni devir alan tarafından bu Yönetmelik hükümlerine göre güncellenecek arazi izin bedeli, teminat ve yeni taahhüt senedi vermesi, tesisler iÅŸletmeye açıldıktan sonra ise devir alan müteÅŸebbislerce bu Yönetmelik hükümlerine göre güncellenecek arazi izin bedeli, teminat ve yeni taahhüt senedi verilmesi kaydıyla, Bakanlıkça devredilebilir. MarblePort
(7) Herhangi bir ÅŸekilde irtifak hakkı kurulmuÅŸ kesin izinler ise tesisin iÅŸletmeye açılıp açılmadığına bakılmaksızın, Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸünün alınması, bu Yönetmelik hükümlerine göre güncellenecek arazi izin bedeli, teminat ve yeni taahhüt senedi alınması kaydıyla, Bakanlıkça devredilebilir.
(8) Åžirket hisse devri veya unvan deÄŸiÅŸikliÄŸi talep edilmesi halinde; tesis iÅŸletmeye açılmış olsun veya olmasın, taahhüt senedi veya resmi senetlerdeki izin ve irtifak hakkı sürelerine baÄŸlı kalmak ve daha önce alınan taahhüt senedi hükümlerinin kabul edildiÄŸine, tüm borç ve taahhütlerinden sorumlu olduÄŸuna dair ek taahhüt alınması kaydıyla Bakanlıkça izin verilebilir.
(9) Her türlü devir halinde; devredenin devir tarihine kadar, devralanın ise devir tarihinden baÅŸlamak üzere izin süresi sonuna kadar bu Yönetmelik ve taahhüt senedi hükümlerinden doÄŸan hukuki ve mali sorumlulukları devam eder.
(10) Tesisler, müteÅŸebbis tarafından, Bakanlıktan izin alınması kaydıyla üçüncü kiÅŸilere iÅŸlettirilebilir. Alt ünitelerin üçüncü kiÅŸilere iÅŸlettirilmesi halinde Bakanlığa bilgi verilir, ancak Bakanlık onayı aranmaz. Kira yoluyla üçüncü ÅŸahıslara iÅŸlettirilmesi halinde, müteÅŸebbisin kesin izin taahhüt senedi ve irtifak hakkı taahhüt senedindeki sorumluluklar aynen devam eder.
(11) Ayrıca yapılan yatırımın iÅŸletmeye geçtiÄŸi tarihten baÅŸlamak üzere, yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payı aÅŸağıda izah edildiÄŸi ÅŸekilde tahsil edilir. Ancak tesisin iÅŸletmeye açıldığı yıl ile takip eden birinci takvim yılı için muafiyet tanınır.
a) Yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payı; izin verilen arazi üzerinde kurulan iÅŸletmelere ait; yılın ilk günü ile son günü arasındaki tahsil edilmiÅŸ olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü satış hasılatı, hizmet satış bedelleri, izne esas konu dahilindeki her türlü kira gelirleri, faiz gelirleri ile izin verilen alan içerisinde herhangi bir isim altında elde edilen gelirlerin tek düzen muhasebe sistemdeki gelir tablosuna esas net satışlar ve gelir tablosu içeriÄŸinde bulunan diÄŸer olaÄŸan gelir ve karlar ile diÄŸer olaÄŸandışı gelir ve karların toplamının yüzde ikisi (%2) dir. Takip eden yılın eylül ayı sonuna kadar izin sahibinden tahsil edilir. Bu tesise ait cari yıl öncesi vergi gelir tablosu ile yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payına ait hesaplama cetvelinin 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirlik ve Yeminli Mali MüÅŸavirlik Kanununa göre yetkili kılınan yeminli mali müÅŸavire tasdik ettirilmesi zorunludur.
b) İzinli saha üzerinde kurulan tesislerin iÅŸletmeciliÄŸinin üçüncü kiÅŸi veya kuruluÅŸlara kiraya verilmesi halinde, kiracıların yapacakları kiraya verme iÅŸlemleri de dahil olmak üzere, kiraya verenlerden kira bedeli üzerinden, son kiracı olan iÅŸleticiden ise iÅŸletme hasılatı üzerinden yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payı tahsil edilir. Kiracı veya kiracılar iÅŸletme hasılatıüzerinden yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payını ilgili orman iÅŸletme müdürlüÄŸü saymanlığına yatırmayı taahhüt eder. Taahhüt, kira kontratının tanzim edildiÄŸi tarihten itibaren bir ay içinde yapılır. Kiracıların taahhütte bulunmamalarından dolayı bunlardan alınamayan yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payı kiraya verenlerden alınır. Kiracıların yıllık iÅŸletme hasılatını beyan etmesi ile yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payını yatırmasında ve tespitinde yatırımcı için öngörülen esaslar uygulanır.
c) Tesisin kısmen orman sayılan, kısmen orman sayılmayan alanda kurulu olması durumunda yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payı orman sayılan alanın genel alana oranlanması suretiyle hesaplanır. İzinli tesisi de kapsayan birden fazla tesise ait bilançonun tek olarak düzenlenmesi halinde, izinli tesise ait tek düzen muhasebe sistemindeki gelir tablosu yetkili yeminli mali müÅŸavir tarafından ayrılarak düzenlenir ve onaylı olarak orman idaresine verilir.
(12) Orman köylüleri kalkındırma geliri, 2634 sayılı Turizmi TeÅŸvik Kanununun 15 inci maddesine göre tahsil edilir.
(13) Müteakip yıllara ait arazi izin bedelleri, ÜFE deÄŸiÅŸim oranında arttırılmak suretiyle tespit edilerek, bildirime gerek kalmaksızın izin baÅŸlangıç tarihinden itibaren en geç bir ay içinde her yıl defaten tahsil edilir.
(14) Teminat, toplam proje bedelinin yüzde üçü (%3) oranında izin baÅŸlangıcında bir defa alınır. Süre uzatımlarında ve izin devirlerinde güncellenir. Devlet idareleri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarından teminat alınmaz. Teminat olarak; Türk Parası, mevduat bankaları ve katılım bankalarınca verilecek teminat mektupları, Hazine MüsteÅŸarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler kabul edilir. Genel Müdürlükçe belirlenerek alınan teminat her ne suretle olursa olsun haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz, tespit ve tahsiline itiraz edilemez. Teminat olarak alınan deÄŸerler, gerekli hallerde birbiriyle deÄŸiÅŸtirilebilir.
(15) Yatırımcı tarafından, kesin iznin irtifak hakkına dönüÅŸtürülmesinin talep edilmesi halinde Bakanlığın uygun görüÅŸü ile birlikte, bu talep Maliye Bakanlığına gönderilir. Maliye Bakanlığınca da uygun görülmesi halinde, adına kesin izin verilen yatırımcı lehine 6831 sayılı Orman Kanununun 115 inci maddesine ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre; kat irtifakı kurulmaması kaydıyla irtifak hakkı tesis edilir. Maliye Bakanlığı irtifak hakkının tapuya tescili sırasında kesin izin sözleÅŸmesinde gerekli gördüÄŸü deÄŸiÅŸiklikleri yapabilir. Kesin iznin irtifak hakkına dönüÅŸtürülmesi halinde resmi senet hükümleri uygulanır.
(16) Kesin izin; sürenin dolması, izin sahibinin vazgeçmesi, bu Yönetmelik ve taahhüt senedi hükümlerine aykırı davranılması, Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen turizm yatırım belgesi veya turizm iÅŸletme belgesinin alınamaması, bu belgelerden iptal edilmiÅŸ olanların en geç 1 yıl içinde yenilenmemiÅŸ veya süre verilmemiÅŸ olması hallerinde, Bakanlık onayı ile iptal edilerek, sona erer. İptal iÅŸlemi ilgiliye tebliÄŸ edilir. Varsa irtifak hakkı da kaldırılır. Devlet ormanları üzerindeki her türlü bina ve tesisler eksiksiz ve bedelsiz olarak en geç üç ay içinde orman idaresinin tasarrufuna geçer. Söz konusu bina ve tesisler Genel Müdürlükçe deÄŸerlendirilir. MarblePort
Önceden yapılan müracaatların deÄŸerlendirilmesi
GEÇİCİ MADDE 3 –(1) Bu YönetmeliÄŸin yayımı tarihinden önceki müracaatlardan deÄŸerlendirme aÅŸamasında olan taleplere bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(2) Bu YönetmeliÄŸin yayımı tarihinden önce verilen ön izinlerin süre uzatımlarında da herhangi bir bedel alınmaz.
ONUNCU BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 43 –(1) 22/3/2007 tarihli ve 26470 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Sayılan Alanlarda Verilecek İzinler Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 44 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
MADDE 45 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Orman ve Su İşleri Bakanı yürütür.