Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

ORMAN KANUNUNUN 17/3 VE 18 Ä°NCÄ° MADDELERÄ°NÄ°N UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 24-37 MADDELER VE EKLER



ORMAN KANUNUNUN 17/3 VE 18 Ä°NCÄ° MADDELERÄ°NÄ°N UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 1-23 MADDELER Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ

Kamu yararı ve zaruret halinin tespiti

MADDE 24 – (1) Ä°zin raporunu hazırlayan heyetçe, talebin ormanlık alanda yapılmasında kamu yararı ve zaruret olup olmadığı hususu; faaliyetin orman sınırları dışında gerçekleÅŸtirilmesi imkânının bulunup bulunmadığı irdelenerek tespit edilir.

(2) Ancak bu Yönetmelikte izin verileceÄŸi belirtilen faaliyetlerden Bakanlıkça belirleneceklerin kamu yararı ve zaruret kararı, Bakanlıkça alınır.

İrtifak hakkı tesisi

MADDE 25 – (1) Kesin iznin irtifak hakkına dönüÅŸtürülmesinin talep edilmesi halinde, Bakanlığın görüÅŸü ile birlikte, bu talep Maliye Bakanlığına gönderilir. Maliye Bakanlığınca uygun görülmesi halinde, adına kesin izin verilen yatırımcı lehine 6831 sayılı Kanunun 115 inci maddesine ve 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kat irtifakı kurulmaması kaydıyla irtifak hakkı tesis edilir.

(2) Maliye Bakanlığı irtifak hakkının tapuya tescili sırasında kesin izin sözleÅŸmesinde gerekli gördüÄŸü deÄŸiÅŸiklikleri yapabilir.

(3) Kesin iznin irtifak hakkına dönüÅŸtürülmesi halinde resmi senet hükümleri uygulanır.

(4) İznin iptal edilmesi halinde varsa tapudan irtifak hakkı terkin edilir.

Kısıtlamalar ,

MADDE 26 – (1) Ormanlık alanda lojman, idari bina ve sosyal tesislere izin verilmez.

(2) Ormanlık alanda yapılması zorunlu olan yollar çevreye zarar vermeyecek ÅŸekilde ekskavatörle yapılır, yol yapımından çıkan malzeme ormana zarar vermeyecek ÅŸekilde izinli alanlara taşınır.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(3) Sokak hayvanları bakımevi maksadıyla yalnızca büyükÅŸehirlerde büyükÅŸehir belediyelerine, diÄŸer illerde il ve ilçe belediyeleri ile devlet idarelerine izin verilebilir.

(4) Mezarlık tesis izinleri sadece belediyelere, il özel idarelerine ve köy tüzel kiÅŸiliklerine verilebilir.

(5) Bu YönetmeliÄŸe göre verilen izne konu tesislerin inÅŸaatı esnasında ormanlık alandan çıkan orman toprağını da içeren kazı fazlası malzemelerin depolanacağı izin alanlarına, izin alanı dışından getirilecek herhangi bir malzeme dökülemez. Ancak orman alanı dışındaki demiryolu, otoyol, Devlet ve il yolları ile su isale hatlarının yapımında zorunlu olarak ortaya çıkan kazı fazlası malzemenin depolanması amacıyla da Genel MüdürlüÄŸün belirleyeceÄŸi alanlarda izin verilebilir. Bu sahalar izin sahibince aÄŸaçlandırılacak hale getirilerek geri teslim edilir. Ä°zin verilen Devlet idaresi veya kamu kurum ve kuruluÅŸunca ihale edilmek suretiyle inÅŸa ettirilecek tesislerde kazı fazlası ve ÅŸantiye yeri için sözleÅŸme hükümlerine göre izin sahibine veya yüklenici adına izin verilebilir.

(6) Savunma ve güvenlik amaçlı verilecek bina ve tesislere ait izin taleplerinde vaziyet planında talep sahasının dış sınırlarının gösterilmesi yeterlidir.

(7) Tünel ÅŸeklinde yer altında yapılacak depolama tesislerine, tünel giriÅŸinin ormanlık alanda olmaması ve üzerindeki orman örtüsünün zarar görmemesi kaydıyla izin verilebilir. Depolamanın nevine göre ilgili birimlerden gerekli izinlerin alınması izin sahibinin sorumluluÄŸundadır. Ä°zin verilen bu tesiste patlayıcı madde depolanması halinde çevre güvenlik alanları için yer üstünde de emniyet sahasına izin verilebilir. Ormanlık alanda olmayan yer üstündeki patlayıcı madde depolarına çevre güvenlik alanı için izin verilebilir. Ormanlık alanda yer üstünde patlayıcı madde deposuna izin verilmez.

(8) Bu YönetmeliÄŸe göre izin verilen saha sınırları içinde ve izin veriliÅŸ maksadına uygun mevzi imar planı yaptırılabilir. Ancak izin verilen ormanlık alan baÄŸlı olduÄŸu orman parselinden ifrazen ayrılamaz.

BEŞİNCÄ° BÖLÜM

6831 Sayılı Kanunun Ek 11 inci Maddesine İlişkin İşlemler

Ä°zne konu tesislerin kiraya verilmesi

MADDE 27 – (1) Turizm izinleri dışında, saÄŸlık, eÄŸitim ve spor tesisi yapımı maksadıyla verilen izinlere konu asli tesislerin dışındaki kafeterya, kantin, otopark gibi yan ünitelerin, diÄŸer izinlere konu tesislerin tamamının veya bir bölümünün kiralanmasının izin sahibi tarafından talep edilmesi halinde heyetçe konu incelenir. Ä°nceleme raporu düzenlenir. Uygun görülenlere Bakanlıkça izin verilir.

(2) SaÄŸlık, eÄŸitim ve spor tesisi yapımı maksadıyla verilen izinlere konu asli tesislerin kiralanmasına, iÅŸletme hakkının devredilmesine, yap-iÅŸlet-devret modeli ile yaptırılmasına izin verilmez. Ancak 8/11/2003 tarihinden önce Devlet idareleri adına araÅŸtırma, eÄŸitim ve dinlenme tesisi yapılması maksadıyla verilen izinlerin üçüncü kiÅŸilere iÅŸlettirilmesine Bakanlıkça izin verilebilir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(3) Ä°zne konu tesislerin tamamının veya bir bölümünün üçüncü kiÅŸilere kiralanmasına izin verilmesi halinde, izin sahibi;

a) Kiracı ile arasındaki sözleÅŸmenin noter onaylı bir suretini,

b) Ä°zin baÅŸlangıcında alınan taahhüt senedinde, kira sözleÅŸmesinde belirtilen tarihten itibaren kira bedelinin yüzde ellisinin en geç bir ay içinde olmak üzere her yıl Genel Müdürlük özel bütçe hesabına yatırılacağına, kira sözleÅŸmesinin sona ermesi halinde en geç bir ay içinde orman idaresine bildirileceÄŸine, aksi halde doÄŸacak her türlü hukuki ve mali yükümlülüklerden sorumlu olacağına iliÅŸkin hüküm bulunmaması halinde, bu hususları içeren ek taahhüt senedini orman idaresine verir.

(4) Kira bedelinin aylık ödenmesi halinde aylık kira bedeli oniki ile çarpılır bulunan bedelin yüzde ellisi kira sözleÅŸmesinde belirtilen ilk kira ödeme tarihinden itibaren en geç bir ay içinde ödenir.

(5) Aksi halde verilen kiralama izni resen iptal edilir.

Bedelsiz izinlerin özelleÅŸtirme uygulamaları kapsamında iÅŸletme hakkının devri

MADDE 28 – (1) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına verilen bedelsiz izinlerin, özelleÅŸtirme uygulamaları kapsamında iÅŸletme hakkının devri hâlinde iÅŸletme hakkı devir bedeli üzerinden orman sayılan alanların devredilen toplam kullanım alanları içindeki yüzde oranı dikkate alınarak hesaplanacak tutarın binde beÅŸi bir defaya mahsus olmak üzere iÅŸletici tarafından devir alma tarihinden itibaren üç ay içinde defaten Genel Müdürlük özel bütçe hesabına yatırılır.

(2) Bu izinlerden ayrıca bir bedel alınmaz.

(3) Ä°zinler, ilgili genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları adına devam eder. Ancak taahhüt senetlerinde yer alan haklar iÅŸletme süresi içinde aynı ÅŸekilde iÅŸleticiler tarafından kullanılır ve yükümlülükler iÅŸletme süresi içinde iÅŸleticiler tarafından yerine getirilir.

(4) Ä°zin baÅŸlangıcında alınan taahhüt senedinde, taahhüt senetlerinde yer alan hakların iÅŸletme süresi içinde aynı ÅŸekilde iÅŸleticiler tarafından kullanılacağı ve yükümlülüklerin yine iÅŸletme süresi içinde iÅŸleticiler tarafından yerine getirileceÄŸine iliÅŸkin hüküm bulunmaması halinde iÅŸletmeciden ek taahhüt senedi alınır.

(5) Ancak izinlerin birden fazla olması halinde alınacak ek taahhüt senedi her bir izin için ayrı ayrı alınabileceÄŸi gibi tüm izinler için tek bir taahhüt senedi de alınabilir.

Bedelli izinlerin özelleÅŸtirme uygulamaları kapsamında iÅŸletme hakkının devri

MADDE 29 – (1) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarına verilen bedelli izinlerin özelleÅŸtirme uygulamaları kapsamında iÅŸletme hakkının devri halinde, taahhüt senedinde yer alan bedeller dışında iÅŸletme hakkı bedeli üzerinden herhangi bir bedel alınmaz.

(2) Kamu kurum ve kuruluÅŸları adına verilmiÅŸ izinlerin, grup olarak iÅŸletme hakkının devri halinde, bu grup içinde yer alan varsa bedelsiz izinler bedelliye dönüÅŸtürülür ve buna uygun yeni taahhüt senedi alınır. Bu izinlerden de taahhüt senedinde yer alan bedeller dışında iÅŸletme hakkı bedeli üzerinden herhangi bir bedel alınmaz.

(3) Ä°zinler, ilgili genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları adına devam eder. Ancak taahhüt senetlerinde yer alan haklar iÅŸletme süresi içinde aynı ÅŸekilde iÅŸleticiler tarafından kullanılır ve yükümlülükler yine iÅŸletme süresi içinde iÅŸleticiler tarafından yerine getirilir. Taahhüt senedinden doÄŸan bedeller iÅŸletmeci tarafından yatırılır.

(4) Ä°zin baÅŸlangıcında alınan taahhüt senedinde, taahhüt senetlerinde yer alan hakların iÅŸletme süresi içinde aynı ÅŸekilde iÅŸleticiler tarafından kullanılacağı ve yükümlülüklerin yine iÅŸletme süresi içinde iÅŸleticiler tarafından yerine getirileceÄŸine iliÅŸkin hüküm bulunmaması halinde iÅŸletmeciden, ek taahhüt senedi alınır.

(5) Ancak izinlerin birden fazla olması halinde alınacak ek taahhüt senedi her bir izin için ayrı ayrı alınabileceÄŸi gibi tüm izinler için tek bir taahhüt senedi de alınabilir.

Bedelsiz izinlerin yap-işlet-devret modeli ile yaptırılması

MADDE 30 – (1) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına verilen izinlere konu tesislerin yap-iÅŸlet-devret modeli ile yaptırılması hâlinde iÅŸletme hakkı bedeli üzerinden herhangi bir bedel alınmaz.

(2) Ä°zinler, ilgili genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları adına devam eder. Ancak taahhüt senetlerinde yer alan haklar iÅŸletme süresi içinde aynı ÅŸekilde iÅŸleticiler tarafından kullanılır ve yükümlülükler yine iÅŸletme süresi içinde iÅŸleticiler tarafından yerine getirilir.

(3) Ä°zin baÅŸlangıcında alınan taahhüt senedinde, taahhüt senetlerinde yer alan hakların iÅŸletme süresi içinde aynı ÅŸekilde iÅŸleticiler tarafından kullanılacağı ve yükümlülüklerin yine iÅŸletme süresi içinde iÅŸleticiler tarafından yerine getirileceÄŸine iliÅŸkin hüküm bulunmaması halinde, iÅŸletmeciden ek taahhüt senedi alınır.

(4) Ä°zinlerin birden fazla olması halinde alınacak ek taahhüt senedi her bir izin için ayrı ayrı alınabileceÄŸi gibi tüm izinler için tek bir taahhüt senedi de alınabilir.

Bedelli izinlerin yap-işlet-devret modeli ile yaptırılması

MADDE 31 – (1) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarına verilen bedelli izinlere konu tesislerin yap-iÅŸlet-devret modeli esas alınarak yaptırılması ve iÅŸlettirilmesi halinde taahhüt senedinde yer alan bedeller dışında herhangi bir bedel alınmaz.

(2) Ä°zinler, ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları adına devam eder. Ancak taahhüt senetlerinde yer alan haklar iÅŸletme süresi içinde aynı ÅŸekilde iÅŸleticiler tarafından kullanılır ve yükümlülükler yine iÅŸletme süresi içinde iÅŸleticiler tarafından yerine getirilir. Taahhüt senedinden doÄŸan bedeller iÅŸletmeci tarafından yatırılır.

(3) Ä°zin baÅŸlangıcında alınan taahhüt senedinde, taahhüt senetlerinde yer alan hakların iÅŸletme süresi içinde aynı ÅŸekilde iÅŸleticiler tarafından kullanılacağı ve yükümlülüklerin yine iÅŸletme süresi içinde iÅŸleticiler tarafından yerine getirileceÄŸine iliÅŸkin hüküm bulunmaması halinde iÅŸletmeciden, ek taahhüt senedi alınır.

(4) Ancak izinlerin birden fazla olması halinde alınacak ek taahhüt senedi her bir izin için ayrı ayrı alınabileceÄŸi gibi tüm izinler için tek bir taahhüt senedi de alınabilir.

Kiralama, işletme hakkı devri, yap-işlet-devret modeli ile yaptırılan mevcut izinler

MADDE 32 – (1) 6831 sayılı Kanunun Ek 11 inci maddesinin yürürlük tarihi olan 13/7/2010 tarihinden önce genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına verilen bedelsiz izinlerin iÅŸletme hakkının devredilmiÅŸ veya izinlere konu tesislerin yap-iÅŸlet-devret modeli ile yaptırılmış olması hâlinde herhangi bir bedel alınmaz.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(2) Kamu kurum ve kuru luÅŸlarına verilen bedelli izinlerde ise taahhüt senedinde yer alan bedeller dışında herhangi bir bedel alınmaz. Taahhüt senedinden doÄŸan bedeller iÅŸletmeci tarafından ödenir.

(3) Ä°zinler, ilgili kamu idareleri veya kamu kurum ve kuruluÅŸları adına devam eder. Ancak taahhüt senetlerinde yer alan haklar iÅŸletme süresi içinde aynı ÅŸekilde iÅŸleticiler tarafından kullanılır ve yükümlülükler yine iÅŸletme süresi içinde iÅŸleticiler tarafından yerine getirileceÄŸine iliÅŸkin ek taahhüt senedi alınır.

Kamu özel iÅŸ birliÄŸi modeli çerçevesinde saÄŸlık ve eÄŸitim tesislerine verilen izinler ve üst hakkı kurulması

MADDE 33 – (1) SaÄŸlık Bakanlığınca saÄŸlık tesislerinin, Milli EÄŸitim Bakanlığınca eÄŸitim tesislerinin kamu özel iÅŸ birliÄŸi modeli çerçevesinde yaptırılması veya mevcut izinli tesislerin yenilenmesinin talep edilmesi halinde bu YönetmeliÄŸe göre izin verilebilir. Ancak yeni izin taleplerinde heyet tarafından öncelikle bozuk orman alanlarından uygun yerler araÅŸtırılır, bozuk alan bulunmadığının tespit edilmesi halinde diÄŸer alanlarda da izin verilebilir.

(2) Verilen izinler için ilgili bakanlıklarca yüklenici adına üst hakkı tesisi talep edilmesi halinde; Yüklenici tarafından izinli alana ait cari yıl aÄŸaçlandırma bedelinin yatırılması ve Maliye Bakanlığınca iznin bulunduÄŸu bölge müdürlüÄŸü sınırları içinde izin alanının en az iki katı kadar alanın aÄŸaçlandırılmak üzere Genel MüdürlüÄŸe tahsis edilmesi halinde ilgili bakanlıklarca bildirilen yüklenici adına izin süresi ile sınırlı olmak kaydı ile üst hakkı kurulur. Ancak verilen izin, ilgili bakanlıklar adına devam eder ve taahhüt senedi hükümlerinden orman idaresine karşı sorumlu olduÄŸuna dair yükleniciden ek taahhüt senedi alınır.

(3) Bu izinlerde yüklenici adına üst hakkı tesis edilmesi aÅŸamasında alınan aÄŸaçlandırma bedeli dışında kira dâhil baÅŸkaca bir bedel alınmaz.

ALTINCI BÖLÜM

DeÄŸerlendirme Komisyonu

DeÄŸerlendirme komisyonu ve görevleri

MADDE 34 – (1) DeÄŸerlendirme komisyonunun görevleri;

a) 8/11/2003 tarihinden önce Bakanlıkça turizm kesin izni verilmiÅŸ tesislerin iÅŸlemleri ve irtifak hakkı kurulması taleplerini,

b) 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi TeÅŸvik Kanununa göre Kültür ve Turizm Bakanlığının tahsis taleplerini,

c) YükseköÄŸretim kurumlarının eÄŸitim ve araÅŸtırma maksatlı tesis izin talepleri ile izin verilen bu alan içinde izin sahibi yükseköÄŸretim kurumuna veya Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel MüdürlüÄŸüne yurt yapılması maksadıyla yapılan izin taleplerini,

ç) Genel Müdürlükçe deÄŸerlendirme komisyonunca deÄŸerlendirilmesi talep edilen müracaatları,

d) Bu YönetmeliÄŸe iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemlerde mevzuatta açık hüküm bulunmayan hususları,

deÄŸerlendirmektir.

(2) DeÄŸerlendirme Komisyonu, Bakanlık MüsteÅŸarı ve/veya MüsteÅŸar Yardımcısı baÅŸkanlığında, Orman Genel Müdürü, Orman Genel Müdür Yardımcısı ile Ä°zin ve Ä°rtifak Dairesi BaÅŸkanından oluÅŸur.

(3) Sekreterya görevini Ä°zin ve Ä°rtifak Dairesi BaÅŸkanlığı yürütür. Kararlar oy çokluÄŸuyla alınır.

YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM

Geçici Hükümler

Mevcut izinlerin devamı

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce verilen izinlerin süre uzatımında ve devirlerinde, ayrıca devam eden izinlerde izin sahibinin talebi halinde; bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve buna uygun taahhüt senedi alınır, geçmiÅŸte bedelli verilen izinler bu YönetmeliÄŸe göre deÄŸerlendirildiÄŸinde bedelsiz olması halinde bedelsiz taahhüt senedi alınır.

(2) Bedelli izinlerde, izin sahibinin talebi üzerine yeni taahhüt senedi düzenlenmesi halinde; taahhüt senedinin düzenlendiÄŸi yıla ait arazi izin bedeli, en son tutanak bedeli esas alınarak o yıla ait BAK yayımlanmış ise BAK oranında, yayımlanmamış ise ÜFE deÄŸiÅŸim oranlarında güncellenerek belirlenir, bu YönetmeliÄŸin 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(3) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesinden önce verilmiÅŸ izinlerde arazi izin bedellerinin arttırılması için uygulanan “Deflatör” veya “ÜFE” artış oranı yerine, bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girmesi ile bu Yönetmelikte belirtilen “BAK” artış oranı uygulanır, bildirime gerek kalmaksızın izin baÅŸlangıç tarihinde defaten tahsil edilir. Ancak bu fıkradaki artış oranı 1/1/2015 tarihinden itibaren tahakkuk edecek bedellerin artırılması için uygulanır.

(4) Taahhüt senetlerinde müteakip yıllara ait bedellere iliÅŸkin olarak “Deflatör” veya “ÜFE” artış oranı dışında bedel artış hükmü bulunan izinlerde en son tanzim edilen tutanakla belirlenen bedel veya artışla ulaşılan bedel o yıla ait BAK yayımlanmış ise BAK oranında, yayımlanmamış ise ÜFE deÄŸiÅŸim oranında artırılarak cari yıl arazi izin bedeli hesaplanır, tutanak tanzim edilir. Devam eden yıl bedelleri bu Yönetmelik hükümlerine göre her yıl BAK oranında artırılarak bildirime gerek kalmaksızın izin baÅŸlangıç tarihinde defaten tahsil edilir. Devam eden yıllar için ayrıca beÅŸ yıllık bedel tespit tutanağı tanzim edilmez. Ancak bu fıkradaki artış oranı 01/01/2015 tarihinden itibaren tahakkuk edecek bedellerin artırılması için uygulanır.

(5) 6831 sayılı Kanunun 17 nci maddesine göre 8/11/2003 tarihinden önce kesin izne konu edilmiÅŸ ancak ilgili maddenin deÄŸiÅŸmesi sonucu artık izin verilemeyen, turizm ve diÄŸer izinlerin izin hakları devam eder. Ä°zinli saha içinde kalmak kaydıyla mevcut tesislere ilave, tadilat, kapasite, tür ve sınıf deÄŸiÅŸikliÄŸi izni Bakanlık onayı ile verilebilir. DeÄŸiÅŸen madde hükmü gereÄŸince izin verilemeyecek talepler için geçmiÅŸte verilmiÅŸ ön izinler ise kesin izne dönüÅŸtürülemez. Bu ön izinler resen iptal edilmiÅŸ sayılır.

Kesin izin verilen mevcut turizm izinlerine iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler ,

GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – (1) 8/11/2003 tarihinden önce verilen turizm izinleriyle ilgili olarak mahkemelerde dava açılması veya müteÅŸebbisin iradesi dışında yatırımın gerçekleÅŸtirilmesini imkansız kılacak ve Bakanlık tarafından da uygun görülecek bir idari iÅŸlemle karşılaşılması durumunda müteÅŸebbisin;

a) Ä°zin ve varsa irtifak hakkı süresinin dondurulmasını talep etmesi,

b) Ä°znin baÅŸlangıç tarihi ile iznin dondurulduÄŸu tarih arasında varsa ödenmeyen arazi izin bedeli veya irtifak hakkı tesis edilmiÅŸ ise irtifak hakkı bedelini, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen oranda hesaplanacak gecikme zammı oranında hesaplanacak faizi ile birlikte ödemesi,

c) Ä°znin yeniden baÅŸlayacağı tarih itibariyle, Kültür ve Turizm Bakanlığınca tespit edilen; yataklı tesisler için yatak başı, yataksız tesisler için metrekare birim fiyatları ile çarpımı sonucu bulunacak toplam proje bedelinin binde beÅŸi oranında belirlenecek yeni bedelin, o yıla ait arazi izin veya irtifak hakkı bedeli sayılmak üzere, ödeneceÄŸine iliÅŸkin taahhüt senedi vermesi,

halinde izin veya irtifak hakkı süresi talep tarihi esas alınarak dondurulabilir.

(2) Dondurulan süre için müteÅŸebbisten arazi izin bedeli veya irtifak hakkı bedeli alınmaz. Dondurulan süre izin süresinden sayılmaz. Ä°zin veya irtifak hakkı süresinin dondurulmasına neden olan sebeplerin ortadan kalkması durumunda izin veya irtifak hakkı süresi kaldığı yerden iÅŸlemeye devam eder. Ancak, izin veya irtifak hakkı süresinin dondurulduÄŸu sebepler ortadan kalktığı halde, müteÅŸebbis tarafından orman idaresinin bu durumdan haberdar edilmemesi halinde, geçen süre normal izin veya irtifak hakkı süresinden sayılır ve geçen süre için arazi izin veya irtifak hakkı bedeli 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faizi ile birlikte alınır. Ä°znin yeniden baÅŸlayacağı tarihte Kültür ve Turizm Bakanlığınca tespit edilen; yataklı tesisler için yatak başı, yataksız tesisler için metrekare birim fiyatları ile çarpımı sonucu bulunacak toplam proje bedelinin binde beÅŸi oranında belirlenecek yeni bedel alınır.

(3) Turizm yatırım/iÅŸletme belgesinin iptali halinde, taahhüt senetlerinde aksi hüküm bulunmuÅŸ olsa dahi en geç bir yıl içinde alınacak yeni belge orman idaresine verilir. Bu süre uygun görülmesi halinde Bakanlık onayı ile uzatılabilir. Aksi halde izin iptal edilir.

(4) Ä°zinli saha içinde kalmak kaydıyla verilecek; bedellendirmeye esas ilave, tadilat, kapasite, tür ve sınıf deÄŸiÅŸikliÄŸi izinlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca turizm yatırımı türleri için her yıl belirlenen birim maliyetlere göre hesaplanacak ilave proje bedelinin; binde beÅŸi oranında arazi izin bedeli, yüzde üçü (%3) oranında orköy bedeli, yüzde ikisi (%2) oranında erozyon bedeli ile ek taahhüt senedi ve ek teminat alınır. Kapasite, tür ve sınıfın düÅŸmesi halinde bedellerde herhangi bir indirime gidilmez.

(5) Herhangi bir ÅŸekilde irtifak hakkı kurulmamış kesin izinler; tesis iÅŸletmeye açılıncaya kadar; izin verilen müteÅŸebbisin, ÅŸirket sermayesinin yüzde elli biri (% 51) kendisinde kalması ve izni devir alan tarafından bu Yönetmelik hükümlerine göre güncellenecek arazi izin bedeli, teminat ve yeni taahhüt senedi vermesi, tesisler iÅŸletmeye açıldıktan sonra ise devir alan müteÅŸebbislerce bu Yönetmelik hükümlerine göre güncellenecek arazi izin bedeli, teminat ve yeni taahhüt senedi verilmesi kaydıyla, Bakanlıkça devredilebilir.

(6) Herhangi bir ÅŸekilde irtifak hakkı kurulmuÅŸ kesin izinler ise tesisin iÅŸletmeye açılıp açılmadığına bakılmaksızın, Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸünün alınması, bu Yönetmelik hükümlerine göre güncellenecek arazi izin bedeli, teminat ve yeni taahhüt senedi alınması kaydıyla, Bakanlıkça devredilebilir.

(7) Åžirket hisse devri veya unvan deÄŸiÅŸikliÄŸi talep edilmesi halinde; tesis iÅŸletmeye açılmış olsun veya olmasın, taahhüt senedi veya resmi senetlerdeki izin ve irtifak hakkı sürelerine baÄŸlı kalmak ve daha önce alınan taahhüt senedi hükümlerinin kabul edildiÄŸine, tüm borç ve taahhütlerinden sorumlu olduÄŸuna dair ek taahhüt alınması kaydıyla Bakanlıkça izin verilebilir.

(8) Her türlü devir halinde; devredenin devir tarihine kadar, devralanın ise devir tarihinden baÅŸlamak üzere izin süresi sonuna kadar bu Yönetmelik ve taahhüt senedi hükümlerinden doÄŸan hukuki ve mali sorumlulukları devam eder.

(9) Tesisler, müteÅŸebbis tarafından, Bakanlıktan izin alınması kaydıyla üçüncü kiÅŸilere iÅŸlettirilebilir. Alt ünitelerin üçüncü kiÅŸilere iÅŸlettirilmesi halinde Bakanlığa bilgi verilir, ancak Bakanlık onayı aranmaz. Kira yoluyla üçüncü ÅŸahıslara iÅŸlettirilmesi halinde, müteÅŸebbisin kesin izin taahhüt senedi ve irtifak hakkı taahhüt senedindeki sorumlulukları aynen devam eder.

(10) Ayrıca yapılan yatırımın iÅŸletmeye geçtiÄŸi tarihten baÅŸlamak üzere, yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payı aÅŸağıda izah edildiÄŸi ÅŸekilde tahsil edilir;

a) Yüzde iki (%2) hasılat payı; izin verilen arazi üzerinde kurulan iÅŸletmelere ait; yılın ilk günü ile son günü arasındaki tahsil edilmiÅŸ olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü satış hasılatı, hizmet satış bedelleri, izne esas konu dahilindeki her türlü kira gelirleri, faiz gelirleri ile izin verilen alan içerisinde herhangi bir isim altında elde edilen gelirlerin Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan muhasebe sistemi uygulama genel tebliÄŸleri ile belirlenen tek düzen muhasebe sistemindeki gelir tablosuna esas net satışlar ve gelir tablosu içeriÄŸinde bulunan diÄŸer olaÄŸan gelir ve karlar ile diÄŸer olaÄŸandışı gelir ve karların toplamının yüzde ikisi (%2) dir. Takip eden yılın mayıs ayı sonuna kadar izin sahibinden tahsil edilir. Bu tesise ait cari yıl öncesi vergi gelir tablosu ile yüzde iki (%2) hasılat payına ait hesaplama cetvelinin 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirlik ve Yeminli Mali MüÅŸavirlik Kanununa göre yetkili kılınan yeminli mali müÅŸavire tasdik ettirilmesi zorunludur. Birden çok taahhüt senedi bulunan izinlerde ilk taahhüt senedindeki ödeme tarihi esas alınır. Taahhüt senedinde gelir payının yılın ilk beÅŸ ayında ödenmesine dair hüküm bulunanlar taahhüt senetlerine bakılmaksızın mayıs ayında ödeme yapabilir.

b) Ä°zinli saha üzerinde kurulan tesislerin iÅŸletmeciliÄŸinin üçüncü kiÅŸi veya kuruluÅŸlara kiraya verilmesi halinde, kiracıların yapacakları kiraya verme iÅŸlemleri de dahil olmak üzere, kiraya verenlerden kira bedeli üzerinden, son kiracı olan iÅŸleticiden ise yüzde iki (%2) hasılat payı tahsil edilir. Kiracı veya kiracılar iÅŸletme hasılatı üzerinden yüzde iki (%2) hasılat payını özel bütçe hesabına yatırmayı taahhüt eder. Taahhüt, kira kontratının tanzim edildiÄŸi tarihten itibaren bir ay içinde yapılır. Kiracıların taahhütte bulunmamalarından dolayı bunlardan alınamayan yüzde iki (%2) hasılat payı kiraya verenlerden alınır. Kiracıların yıllık iÅŸletme hasılatını beyan etmesi ile yüzde iki (%2) hasılat payını yatırmasında ve tespitinde yatırımcı için öngörülen esaslar uygulanır. Kira üzerinden alınacak iÅŸletme hasılatları kira sözleÅŸmelerinde yer alan ödeme tarihinden itibaren en geç bir ay içinde tahsil edilir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

c) Tesisin kısmen orman sayılan, kısmen orman sayılmaya n alanda kurulu olması durumunda yüzde iki (%2) hasılat payı orman sayılan alanın genel alana oranlanması suretiyle hesaplanır. Ä°zinli tesisi de kapsayan birden fazla tesise ait bilançonun tek olarak düzenlenmesi halinde, izinli tesise ait Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan muhasebe sistemi uygulama genel tebliÄŸleri ile belirlenen tek düzen muhasebe sistemindeki gelir tablosu yetkili yeminli mali müÅŸavir tarafından ayrılarak düzenlenir ve onaylı olarak orman idaresine verilir. Alt kiracılar tarafından ilgili vergi dairesine sunulan ve dairesince de onaylanan gelir veya kurumlar vergisi beyannamesindeki gelir tablosu da esas alınabilir.

(11) Orköy bedeli, 2634 sayılı Kanunun 15 inci maddesine göre tahsil edilir.

(12) Müteakip yıllara ait arazi izin bedelleri, BAK deÄŸiÅŸim oranında arttırılmak suretiyle tespit edilerek, bildirime gerek kalmaksızın izin baÅŸlangıç tarihinden itibaren en geç bir ay içinde her yıl defaten tahsil edilir.

(13) Teminat, toplam proje bedelinin yüzde üçü (%3) oranında izin baÅŸlangıcında bir defa alınır. Süre uzatımlarında, izin devirlerinde ve on yılda bir güncellenir. Devlet idareleri ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarından teminat alınmaz.

(14) Yatırımcı tarafından, kesin iznin irtifak hakkına dönüÅŸtürülmesinin talep edilmesi halinde Bakanlığın görüÅŸü ile birlikte, bu talep Maliye Bakanlığına gönderilir. Maliye Bakanlığınca da uygun görülmesi halinde, adına kesin izin verilen yatırımcı lehine 6831 sayılı Kanunun 115 ve Geçici 8 inci maddeleri ile 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre; irtifak hakkı tesis edilir. Maliye Bakanlığı irtifak hakkının tapuya tescili sırasında kesin izin sözleÅŸmesinde gerekli gördüÄŸü deÄŸiÅŸiklikleri yapabilir. Kesin iznin irtifak hakkına dönüÅŸtürülmesi halinde resmi senet hükümleri uygulanır. Ancak irtifak hakları üzerinde kat irtifakı kurulamaz.

(15) Kesin izin; sürenin dolması, izin sahibinin vazgeçmesi, bu Yönetmelik veya taahhüt senedi hükümlerine aykırı davranılması, Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen turizm yatırımı/iÅŸletmesi belgesinin alınamaması veya bu belgelerden iptal edilmiÅŸ olanların yenilenmemiÅŸ olması halinde, Bakanlık onayı ile iptal edilerek, sona erer. Ä°ptal iÅŸlemi ilgiliye tebliÄŸ edilir. Varsa irtifak hakkı da tapudan terkin edilir. Devlet ormanları üzerindeki her türlü bina ve tesisler eksiksiz ve bedelsiz olarak en geç üç ay içinde orman idaresinin tasarrufuna geçer. Söz konusu bina ve tesisler Genel Müdürlükçe deÄŸerlendirilir.

(16) Rayiç deÄŸer üzerinden süre uzatımlarında rayiç bedel; Kültür ve Turizm Bakanlığınca tespit edilen; yataklı tesisler için yatak başı, yataksız tesisler için metrekare birim fiyatları ile çarpımı sonucu bulunacak toplam proje bedelinin yüzde beÅŸi (%5) dir. Bu oran termal ve kış turizmi maksatlı izinlerde yüzde ikibuçuk (%2,5) dur. Rayiç deÄŸer üzerinden uzatılan izin sahası içinde ek izin talep edilmesi halinde ilave yapılacak tesislerin bedel hesabı bu fıkraya göre yapılır. Ä°zin süresi, rayiç deÄŸer üzerinden yapılan izin süresi uzatımını geçemez. Rayiç deÄŸer üzerinden süre uzatımı yapılan iznin herhangi bir ÅŸekilde iptal edilmesi halinde verilen ek izinde iptal edilir. Müteakip yıllara ait rayiç bedel BAK oranında artırılarak izin baÅŸlangıç tarihinde defaten alınır.

(17) ATM cihazı gibi hasılatı tespit edilemeyen kiralamalarda izin sahibinden kiralama bedelinin %50 si tahsil edilir. Bu kiralamalardan ayrıca bir bedel alınmaz.

Önceden yapılan müracaatların deÄŸerlendirilmesi

GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yayımı tarihinden önceki müracaatlardan deÄŸerlendirme aÅŸamasında olan taleplere bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

BüyükÅŸehir belediyesi kurulan yerlerde önceden verilmiÅŸ izinler

GEÇÄ°CÄ° MADDE 4 – (1) BüyükÅŸehir belediyelerinin kuruluÅŸundan önce il özel idareleri, kapanan belediyelere ve köy tüzel kiÅŸilikleri adına verilmiÅŸ olan izinler aynı hak ve sorumluluklar ile büyükÅŸehir belediyeleri adına devredilmiÅŸ sayılır ve büyükÅŸehir belediyeleri adına devam eder. Bu izinlerin taahhüt senetlerindeki yükümlülüklerden orman idaresine karşı büyükÅŸehir belediyeleri sorumludur. Talep halinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve buna uygun yeni taahhüt senedi alınır.

SEKÄ°ZÄ°NCÄ° BÖLÜM

Son Hükümler ,

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 35 – (1) 15/9/2011 tarihli ve 28055 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Kanununun 17 ve 18 inci Maddelerinin Uygulama YönetmeliÄŸi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer ,

Yürütme

MADDE 37 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı yürütür.

 

Ek-1

 

Ä°zin Türü

Katsayısı

Yol, demiryolu, teleferik hattı, tünel, enerji nakil hattı, telefon iletim hattı, savunma, güvenlik tesisleri, su isale hattı-kaptaj, su deposu, kanalizasyon, baraj, gölet, rezervuar alanı (hidroelektrik santrali rezervuar alanları da dâhil). yükseköÄŸretim kurumlarının eÄŸitim, araÅŸtırma ve öÄŸrenci yurdu, mezarlık.

0,1

Hidroelektrik santrali, rüzgâr enerji santrali, ölçüm ve gözlem istasyonu, su arama, su kuyusu, jeotermal kaynak ve doÄŸal mineralli su arama, atık su tesisi, petrol ve doÄŸalgaz boru hattı, petrol ve doÄŸalgaz arama ve iÅŸletme izni, odun kömürü ocağı.

0,5

Havaalanı, trafo binası, ölçüm istasyonu, R/L tesisi, fiber optik kablo, yer altında yapılacak patlayıcı madde deposu, patlayıcı madde deposu emniyet alanı, depo olarak kullanılacak tünel, sokak hayvanları bakımevi, balık üretim tesisi.

0,7

Katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisleri, liman geri hizmet alanı.

3

Radyo- televizyon verici istasyonu ve antenleri, su dolum tesisi.

5

Termik santral, nükleer enerji santrali.

8

Define arama.

10

Elektronik haberleÅŸme sistemlerine ait baz istasyonu,iletiÅŸim panosu.

30

 

Ek-2

 

Orman Amenajman Planlarına Göre Orman Durumu

Ekolojik Denge Katsayısı

AÄŸaçsız alanlar.

1

% 10 dan daha az kapalı ormanlar ve kapalılığına bakılmaksızın Mak rumuzlu alanlar.

1,1

%11-40 kapalı ormanlar.

1,4

%41-70 kapalı ormanlar .

1,7

%71 ve üstü kapalı ormanlar ve aÄŸaçlandırma sahaları.

2

 

 

Ek-3

 

İl Adı

Katsayısı

Ä°stanbul.

3

Ä°zmir, Kocaeli.

2,8

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Mersin, MuÄŸla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Yalova,

2,4

Bartın, Bilecik, Bolu, Düzce, Edirne, Gaziantep, Giresun, Karabük, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Konya, Kütahya, Ordu, Rize, Zonguldak, Denizli, EskiÅŸehir, Hatay, Manisa, TekirdaÄŸ, Trabzon.

2

Adıyaman, Artvin, Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Isparta, KahramanmaraÅŸ, Kastamonu, KırÅŸehir, Kilis, Malatya, NevÅŸehir, NiÄŸde, Sinop, Sivas, Åžanlıurfa, Tokat, UÅŸak, Yozgat.

1,6

Aksaray, Bayburt, GümüÅŸhane, Karaman, AÄŸrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Hakkâri, IÄŸdır, Kars, Mardin, MuÅŸ, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van.

1,2

MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER