
Hızlı Link
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER
- MADEN - MERMER RUHSATI NASIL ALINIR?
- SATILIK VEYA RÖDEVANSLA MADEN, MERMER, TAŞ OCAĞI RUHSATLARI
- TÜRKİYE DE MERMERCİLİĞİN TARİHİ
- TARİHTE DOĞAL TAŞ VE TAŞLARIN DİLİ
- HEYKEL VE HEYKELCİLİĞİN TARİHİ
- DEPREM
- DEMİRİN TARİHÇESİ
- CEVHER ZENGİNLEŞTİRME
- PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ
- GENEL KÜLTÜR
- MADENCİLİK İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE KAYNAK LİNKLERİ
- SERAMİK
- ABD'YE İHRACAT
HİKAYELER TECRÜBELER
MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ


YÖNETMELİK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından
MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin amacı; sondajla maden çıkarılan iÅŸlerin yapıldığı iÅŸyerleri ile yeraltı ve yerüstü maden iÅŸlerinin yapıldığı iÅŸyerlerinde çalışanların saÄŸlık ve güvenliÄŸinin korunması için uyulması gerekli asgari ÅŸartları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu kapsamına giren maden iÅŸyerlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik,
a) 6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 30 uncu maddesine dayanılarak,
b) 3/12/1992 tarihli ve 92/104/EEC sayılı Avrupa Birliği Direktifi ile 3/11/1992 tarihli ve sayılı 92/91/EEC Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak,
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Ateşleme: Kazı işlerinde deliklere doldurulmuş olan patlayıcı maddelerin patlatılmasını,
b) AteÅŸleyici: Patlayıcı madde kullanılması koÅŸullarını yerine getirmek üzere, yeterlik belgesine sahip kiÅŸiyi,
c) Ayak: Maden içerisinde iki galeri arasında cephe halinde üretim yapılan yeri,
ç) Baca: Maden içerisinden sürülen galeriyi,
d) Baraj: Yeraltında yangın, su, zararlı gaz ve diÄŸer tehlikeleri önleyici engelleri,
e) Bür: Yerüstüyle baÄŸlantısı olmayan kuyuyu,
f) Cep: Galeri, varagel ve vinç dip ve baÅŸlarıyla ara katlarında ve ızgaralarda görevli çalışanların ve ateÅŸleme görevlilerinin korunmaları amacıyla serbestçe sığınabilecekleri biçimde yapılan yuvaları, . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
g) Çatlak: Ana kütleden ayrılmış, her an düÅŸebilecek parçaları,
ÄŸ) Çatlak sökümü: Bir kademenin kazı iÅŸlerinin devamı sırasında ana kitleden ayrılmış, düÅŸebilecek durumdaki parçaların temizlenmesini,
h) Freno: Varagel üzerinde taşımayı saÄŸlayan sistemi,
ı) Grizu: Metanın havayla karışımını,
i) Kademe: Açık iÅŸletmelerde belirli aralık, kot ve eÄŸimlerle meydana getirilen basamak ÅŸeklindeki çalışma yerlerini,
j) Kanun: 6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununu,
k) Lağım: TaÅŸ içerisinde sürülen galeriyi,
l) Nefeslik: Ocak havasının giriÅŸ ve çıkış yolunu,
m) Ocak: Kuyuları ve giriÅŸ çıkış yollarıyla yeraltındaki bütün kazıları, bu kazılardan çıkan pasanın çıkartıldığı yatımlı ve düz galerileri, diÄŸer yolları ve üretim yerlerini, çıkarma, taşıma, havalandırma tesislerini, yeraltında kullanılan enerjinin saÄŸlanmasında ve iletilmesinde kullanılan sabit tesisleri, açık iÅŸletmelerde giriÅŸ çıkış yolları ile tüm maden kazıları, bu kazılardan çıkan pasanın döküldüÄŸü döküm sahalarını, . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
n) Röset: Kuyu ve baÅŸaÅŸağıların dip ve baÅŸlarının katlardaki yatay yollarla olan baÄŸlantı yerlerini,
o) Sıkılama: Lağım deliklerine patlayıcı madde konulduktan sonra kalan boÅŸluÄŸun gerektiÄŸi biçimde doldurulmasını,
ö) Sondajla maden çıkarma iÅŸlerinin yapıldığı iÅŸyerleri: Madenlerin sondaj kuyuları açılarak çıkarılması, arama amacıyla sondaj yapılması, çıkarılan madenlerin iÅŸlenmesi hariç satışa hazırlanması iÅŸlerini,
p) Åžev: Kademe, alın ve yüzlerindeki eÄŸimi,
r) Topuk: İşletmelerde güvenlik için bırakılan maden kısımlarını,
s) Varagel: Dolu araba aÅŸağıya inerken boÅŸ arabanın yukarıya çıkmasını saÄŸlayan ve karşılıklı ağırlık esasına göre, eÄŸimli düzey üzerinde fren ve halat kullanılarak yapılan taşıma yerini,
ÅŸ) Yeraltı ve yerüstü maden iÅŸlerinin yapıldığı iÅŸyerleri: Madenlerin yeraltı veya yerüstünden çıkarılması, madenlerin çıkarma amacıyla araÅŸtırılması, çıkarılan madenlerin iÅŸlenmesi hariç, satışa hazırlanması iÅŸlerini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İşverenlerin ve Çalışanların Yükümlülükleri
İşverenin genel yükümlülükleri
MADDE 5 – (1) İşveren aÅŸağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Çalışanların saÄŸlık ve güvenliklerini saÄŸlamak amacıyla;
1) İşyerleri, çalışanların saÄŸlık ve güvenliklerini tehlikeye atmayacak ÅŸekilde tasarlanır, inÅŸa edilir, teçhiz edilir, hizmete alınır, iÅŸletilir ve bakımı yapılır.
2) İşyerinde yapılacak her türlü çalışma, yetkili kiÅŸinin nezaretinde ve sorumluluÄŸu altında yapılır.
3) Özel riski bulunan iÅŸler yalnızca bu iÅŸlerle ilgili özel eÄŸitim alan ehil kiÅŸiler tarafından ve talimatlara uygun olarak yapılır.
4) Tüm güvenlik talimatları çalışanların anlayacağı ÅŸekilde hazırlanır.
5) 18/6/2013 tarihli ve 28681 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında YönetmeliÄŸe uygun olarak yeterli ilk yardım donanımı saÄŸlanır ve yılda en az bir defa olmak üzere düzenli olarak gerekli tatbikatlar yapılır.
(2) İşveren,
a) Kanunun 4, 10, 14 ve 16 ncı maddelerinde belirtilen hükümler doÄŸrultusunda saÄŸlık ve güvenlik dokümanı hazırlanmasını ve güncellenmesini saÄŸlar.
b) SaÄŸlık ve güvenlik dokümanında özellikle aÅŸağıdaki hususların yer almasını saÄŸlar:
1) Çalışanların iÅŸyerinde maruz kalabilecekleri psikososyal riskler dahil olmak üzere risklerin belirlenmesi ve deÄŸerlendirilmesi.
2) Bu Yönetmelik hükümlerini yerine getirmek için alınacak uygun tedbirler ile bu Yönetmelik kapsamında hazırlanması gereken yönergelerin ve planların hazırlanması.
3) Çalışma yerlerinin ve ekipmanın güvenli ÅŸekilde düzenlenmesi, kullanılması ve bakımının yapılması.
c) SaÄŸlık ve güvenlik dokümanının iÅŸyerinde çalışmaya baÅŸlanılmadan önce hazırlanmasını ve önemli deÄŸiÅŸiklikler veya ilave yapıldığında ya da iÅŸyerinde meydana gelen iÅŸ kazası; çalışan, iÅŸyeri ya da iÅŸ ekipmanını zarara uÄŸratma potansiyeli olduÄŸu halde zarara uÄŸratmayan olaylardan sonra gözden geçirilmesini ve ihtiyaç halinde revize edilmesini saÄŸlar.
(3) İşveren, Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca gerekli kayıt ve bildirimleri yapar.
(4) Bir iÅŸyerinde birden çok iÅŸverene ait çalışanların bulunması durumunda, her iÅŸveren kendi kontrolü altındaki iÅŸlerden sorumludur. Ancak iÅŸyerinin tamamından sorumlu olan iÅŸveren, çalışanların saÄŸlık ve güvenliÄŸinin korunması ile ilgili tedbirlerin uygulanmasını koordine eder. Kendisine ait saÄŸlık ve güvenlik dokümanında koordinasyonun amacını ve bu koordinasyonu saÄŸlamak için alınacak tedbirler ile uygulanacak yöntemleri belirler. Bu koordinasyon her bir iÅŸverenin Kanunda belirtilen sorumluluÄŸunu etkilemez.
Çalışanların yükümlülükleri
MADDE 6 – (1) Çalışanlar, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi bakımından, ilgili mevzuatın öngördüÄŸü esaslara ve iÅŸverenin bunlara uygun olarak vereceÄŸi emir ve talimata uymak zorundadırlar.
Patlama, yangın ve zararlı ortam havasından korunma
MADDE 7 – (1) İşveren, patlama ve yangın çıkmasını ve bunların olumsuz etkilerini önlemek üzere, patlayıcı ve saÄŸlığa zararlı ortam havasının oluÅŸmasını önlemek, yapılan iÅŸlemlerin doÄŸası gereÄŸi patlayıcı ortam oluÅŸmasının önlenmesi mümkün deÄŸilse patlayıcı ortamın tutuÅŸmasını önlemek, patlama ve yangın baÅŸlangıçlarını tespit etmek, yayılmasını önlemek ve mücadele etmek için yapılan iÅŸe uygun tedbirler alır . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
Kaçış ve kurtarma araçları
MADDE 8 – (1) İşveren, bir tehlike anında çalışanların çalışma yerlerini en kısa zamanda ve güvenli bir ÅŸekilde terk edebilmeleri için uygun kaçış ve kurtarma araçlarını saÄŸlar ve kullanıma hazır bulundurur.
İletişim, uyarı ve alarm sistemleri
MADDE 9 – (1) İşveren, iÅŸyerinin bütününde gerekli haberleÅŸme ve iletiÅŸim sistemini kurar.
(2) İşveren, ihtiyaç halinde yardım, kaçış ve kurtarma iÅŸlemlerinin derhal uygulamaya konulabilmesi için gerekli uyarı ve diÄŸer iletiÅŸim sistemlerini hazır bulundurur.
Çalışanların bilgilendirilmesi
MADDE 10 – (1) Kanunun 16 ncı maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile çalışanlar veya temsilcileri, iÅŸyerinde saÄŸlık ve güvenlikle ilgili alınması gereken tüm tedbirler ve bu YönetmeliÄŸin, özellikle 5, 6, 7 ve 8 inci maddelerinin uygulanması hakkında bilgilendirilir.
(2) Bu bilgiler çalışanlar tarafından eriÅŸilebilir ve anlaşılır ÅŸekilde olur.
SaÄŸlık gözetimi
MADDE 11 – (1) Kanunun 15 inci maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile çalışanların;
a) Yapmakta oldukları iÅŸlerde maruz kaldıkları saÄŸlık ve güvenlik risklerine uygun olarak saÄŸlık gözetimine tabi tutulmaları saÄŸlanır.
b) İşe giriÅŸlerinde ve iÅŸin devamı süresince periyodik olarak saÄŸlık gözetimleri yapılır.
Çalışanların görüÅŸlerinin alınması ve katılımlarının saÄŸlanması
MADDE 12 – (1) İşveren, bu Yönetmelikte belirtilen konularda Kanunun 18 inci maddesine uygun olarak çalışanların veya temsilcilerinin görüÅŸlerini alır ve katılımlarını saÄŸlar.
Asgari saÄŸlık ve güvenlik gerekleri
MADDE 13 – (1) İşveren, eklerde belirtilen hususların iÅŸyerinin, yapılan iÅŸin, ÅŸartların veya özel bir riskin gerektirdiÄŸi tüm durumlarda uygulanmasını saÄŸlar.
(2) İşveren;
a) Yeraltı ve yerüstü maden iÅŸleri ile sondajla maden çıkarma iÅŸlerinin yapıldığı iÅŸyerlerinde ek-1’de,
b) Yerüstü maden iÅŸlerinin yapıldığı iÅŸyerleri ek-2’de,
c) Yeraltı maden iÅŸlerinin yapıldığı iÅŸyerleri ek-3’te,
ç) Sondajla maden çıkarılan iÅŸyerlerinde ek-4’te
belirtilen saÄŸlık ve güvenlikle ilgili gereklere uymak zorundadır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler
MADDE 14 – (1) 11/3/1997 tarihli ve 22930 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Grizulu Ocaklarda Elektrik Enerjisi Kullanılması Hakkında Yönetmelik, 13/4/1997 tarihli ve 22963 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Deniz, Göl veya Nehir Altında Bulunan Madenlerdeki Çalışmalar Hakkında Yönetmelik, 28/5/1997 tarihli ve 23002 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeraltı Maden İşletmelerinde Elektrikli Lokomotiflerin Kullanılması Hakkında Yönetmelik, 21/2/2004 tarihli ve 25380 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde SaÄŸlık ve Güvenlik Åžartları YönetmeliÄŸi ile 22/2/2004 tarihli ve 25381 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sondajla Maden Çıkarılan İşletmelerde SaÄŸlık ve Güvenlik Åžartları YönetmeliÄŸi yürürlükten kaldırılmıştır . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .
SaÄŸlık ve güvenlik dokümanlarının geçerliliÄŸi
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 21/2/2004 tarihli ve 25380 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde SaÄŸlık ve Güvenlik Åžartları YönetmeliÄŸi ile 22/2/2004 tarihli ve 25381 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sondajla Maden Çıkarılan İşletmelerde SaÄŸlık ve Güvenlik Åžartları YönetmeliÄŸi hükümleri kapsamında hazırlanan mevcut saÄŸlık ve güvenlik dokümanları bir yıl içerisinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilir.
Yürürlük
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
EKLER İÇİN TIKLAYINIZ (EK 1- EK 2)
EKLER İÇİN TIKLAYINIZ (EK 3- EK 4)
