Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

6645 SAYILI Ä°Åž SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN 1-30 MADDELER


KANUN

Ä°Åž SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Ä°LE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN

Kanun No. 6645                                                                                                 Kabul Tarihi: 4/4/2015

MADDE 1 – 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddenin beÅŸinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“(2) Ä°ÅŸverene iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı, görev aldığı iÅŸyerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik geliÅŸmeleri göz önünde bulundurarak iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirler ve iÅŸverene yazılı olarak bildirir. Eksiklik ve aksaklıkların düzeltilmesinden, tedbir ve tavsiyelerin yerine getirilmesinden iÅŸveren sorumludur. Bildirilen eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri acil ve hayati tehlike arz etmesi, meslek hastalığına sebep olabilecek ortamların bulunmasına raÄŸmen iÅŸveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması hâlinde, bu durum iÅŸyeri hekimi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanınca, Bakanlığın yetkili birimine, varsa yetkili sendika temsilcisine, yoksa çalışan temsilcisine bildirilir. Bildirim yapmadığı tespit edilen iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının belgesi üç ay, tekrarında ise altı ay süreyle askıya alınır. Bu bildirimden dolayı iÅŸvereni tarafından iÅŸyeri hekimi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının iÅŸ sözleÅŸmesine son verilemez ve bu kiÅŸiler hiçbir ÅŸekilde hak kaybına uÄŸratılamaz. Aksi takdirde iÅŸveren hakkında bir yıllık sözleÅŸme ücreti tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilir. Ä°ÅŸyeri hekimi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının iÅŸ kanunları ve diÄŸer kanunlara göre sahip olduÄŸu hakları saklıdır. Açılan davada, kötü niyetle gerçek dışı bildirimde bulunduÄŸu mahkeme kararıyla tespit edilen kiÅŸinin belgesi altı ay süreyle askıya alınır.”

“Sektörel düzenleme çerçevesinde maden ve yapı ile diÄŸer sektörlerde öncelikli olarak hangi meslekî unvana sahip iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlarının görev yapacağının ve bunların yanında görev yapacak diÄŸer mesleklere sahip iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlarının belirlenmesine dair usul ve esaslar, Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 2 – 6331 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “mülki idare amiri tarafından” ibarelerinden sonra gelmek üzere “kolluk kuvvetleri marifetiyle” ibareleri ve maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

“(7) Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ihale ile alınan iÅŸlerde; teknolojik geliÅŸme, iÅŸ gücü kapasitesinin artırılması, üretim metotlarında yenilik gibi bir kısım unsurlar saÄŸlanmadan üretim ve/veya imalat planlarına, iÅŸ programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluÅŸturacak ÅŸekilde çalışma biçimleri, iÅŸin durdurulma sebebi sayılır.

(8) Ä°ÅŸyerinde durdurulan iÅŸlerde izinsiz çalışma yaptıran iÅŸveren veya iÅŸveren vekillerine üç yıldan beÅŸ yıla kadar hapis cezası verilir.”

MADDE 3 – 6331 sayılı Kanunun 25 inci maddesinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki madde eklenmiÅŸtir.

“Ölümlü iÅŸ kazası sebebiyle kamu ihalesinden yasaklama

MADDE 25/A – Ölümlü iÅŸ kazası meydana gelen maden iÅŸyerlerinde kusuru yargı kararı ile tespit edilen iÅŸveren, mahkeme tarafından iki yıl süreyle kamu ihalelerine katılmaktan 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu Ä°hale SözleÅŸmeleri Kanununun 26 ncı maddesinin ikinci fıkrasında sayılanlarla birlikte yasaklanır. Kararın bir örneÄŸi iÅŸverenin siciline iÅŸlenmek üzere Kamu Ä°hale Kurumuna gönderilir ve Kurumun internet sayfasında ilan edilir.”

MADDE 4 – 6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ÄŸ) ve (l) bentleri ile ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve birinci fıkraya aÅŸağıdaki bentler ile maddeye aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.

ÄŸ) 17 nci maddesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen iÅŸverene, her bir aykırılık için çalışan başına ayrı ayrı beÅŸyüz Türk Lirası,”

“l) 25 inci maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen iÅŸverene ihlale uÄŸrayan her bir çalışan için bin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiÄŸi her ay için aynı miktar,”

“o) Çalışanlarına, standartlara uygun ve CE iÅŸaretli kiÅŸisel koruyucu donanım temin etmeyen iÅŸverenlere çalışan başına beÅŸyüz Türk Lirası,

ö) Yer altı maden iÅŸletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriÅŸ çıkışlarını gösteren takip sistemini kurmayan iÅŸverenlere çalışan başına beÅŸyüz Türk Lirası,”

“(2) Bu Kanunda belirtilen idari para cezaları, 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüÄŸünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezaları hariç gerekçesi belirtilmek suretiyle Çalışma ve Ä°ÅŸ Kurumu il müdürünce verilir. 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüÄŸünü yerine getirmeyenler için uygulanan idari para cezaları hariç tahsil edilen idari para cezaları genel bütçeye gelir kaydedilir. 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüÄŸünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezaları ise doÄŸrudan Sosyal Güvenlik Kurumunca verilir. Sosyal Güvenlik Kurumunca verilen idari para cezalarının tebliÄŸ, itiraz ve tahsilinde 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi hükümleri uygulanır. Verilen diÄŸer idari para cezaları tebliÄŸinden itibaren otuz gün içinde ödenir. Ä°dari para cezaları tüzel kiÅŸiliÄŸi bulunmayan kamu kurum ve kuruluÅŸları adına da düzenlenebilir.”  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

“(3) Bu maddede belirtilen idari para cezaları;

a) Ondan az çalışanı bulunan iÅŸyerlerinden;

1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için aynı miktarda,

2) Tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde yirmi beÅŸ oranında artırılarak,

3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde elli oranında artırılarak,

b) On ila kırk dokuz çalışanı bulunan iÅŸyerlerinden;

1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için aynı miktarda,

2) Tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde elli oranında artırılarak,

3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde yüz oranında artırılarak,

c) Elli ve daha fazla çalışanı bulunan iÅŸyerlerinden;

1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde elli oranında artırılarak,

2) Tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde yüz oranında artırılarak,

3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde iki yüz oranında artırılarak,

uygulanır.

(4) Ä°ÅŸin durdurulması hâlinde, durdurmaya sebep olan fiilden dolayı ilgili idari para cezası uygulanmaz.

(5) Çalışan sayısıyla çarpılarak verilen idari para cezalarında üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz.

(6) 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüÄŸünü yerine getirmeyenler için uygulanan idari para cezaları hariç olmak üzere bu Kanuna göre tahsil edilen idari para cezaları, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili eÄŸitim ve araÅŸtırma-geliÅŸtirme projelerine iliÅŸkin harcamalarda kullanılır. Bu amaçla ihtiyaç duyulan ödenek, Bakanlık bütçesinde öngörülür. Söz konusu ödeneÄŸin kullanılmasına iliÅŸkin usul ve esaslar, Bakanlık ile Maliye Bakanlığınca müÅŸtereken belirlenir.”

MADDE 5 – 6331 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“g) Ä°ÅŸyerlerinde iÅŸin durdurulması, hangi iÅŸlerde risk deÄŸerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iÅŸin durdurulacağı, durdurma sebeplerini gidermek için mühürlerin geçici olarak kaldırılması, yeniden çalışmaya izin verilme ÅŸartları, çok tehlikeli iÅŸler sınıfında yer alan baÅŸta maden ve yapı olmak üzere iÅŸyerlerinde acil durdurmayı gerektiren hususlar, acil hâllerde iÅŸin durdurulmasına karar verilinceye kadar geçecek sürede alınacak tedbirlerin uygulanması.”

“(3) Maden iÅŸyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceÄŸi ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar Bakanlıkça bir yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Bu teknik özellikler, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak belirlenir.”

MADDE 6 – 6331 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(1) Bu Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen çok tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerlerinde (A) sınıfı belgeye sahip iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirme yükümlülüÄŸü, 1/1/2018 tarihine kadar (B) sınıfı belgeye sahip iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirilmesi; tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerlerinde ise (B) sınıfı belgeye sahip iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirme yükümlülüÄŸü, 1/1/2017 tarihine kadar (C) sınıfı belgeye sahip iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirilmesi kaydıyla yerine getirilmiÅŸ sayılır.”

“(3) Ä°kinci fıkraya göre iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belge yükseltme sınavlarında baÅŸarılı olup belge almaya hak kazananların hakları saklıdır.”

MADDE 7 – 6331 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 9 – (1) Bu Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ö) bendi, 1/1/2016 tarihinden itibaren uygulanır.”

MADDE 8 – 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ilk iki çocuk için %7,5” ibaresinden sonra gelmek üzere “, üçüncü çocuk için %10,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 9 – 193 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasına aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.

“11. Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu tarafından düzenlenen iÅŸbaşı eÄŸitim programlarından faydalananlara, programı yürüten iÅŸverenlerce fiilen ödenen tutarlar (Bu kapsamda iÅŸverenler tarafından ticari kazancın tespitinde ücretle iliÅŸkilendirilmeksizin her bir katılımcı itibarıyla indirim konusu yapılacak tutar aylık olarak asgari ücretin brüt tutarının yarısını aÅŸamaz.).”

MADDE 10 – 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

a) Eki (II) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “1. BaÅŸbakanlık ve Bakanlıklarda” bölümüne “Milli Emlak Dairesi BaÅŸkanı” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkanı” ibaresi eklenmiÅŸ, “4. BaÅŸbakanlık ve Bakanlıklarda” bölümünde yer alan “Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Enstitü Müdürü,” ibaresi “Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkan Yardımcısı,” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve bu ibareden sonra gelmek üzere “Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürü,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

b) Eki (IV) sayılı Makam Tazminatı Cetvelinin 7 nci sırasına “Gelir Ä°daresi Grup BaÅŸkanı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkanı,” ibaresi eklenmiÅŸtir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

MADDE 11 – 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı YükseköÄŸretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan “yabancı dil” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununa göre iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı olabilecek mezunları yetiÅŸtiren fakültelerde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 12 – 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı KamulaÅŸtırma Kanununa aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 10 – Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla kamulaÅŸtırma nedeniyle idarece ödenmiÅŸ olan ancak kesinleÅŸen yargı kararları gereÄŸi geri ödenmesi gereken kamulaÅŸtırma bedelinin; borçlusuna bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce idarece tebliÄŸ edilmiÅŸ olması hâlinde bu Kanunun yayımını izleyen aydan baÅŸlamak üzere altı ay içinde, tebliÄŸ edilmemiÅŸ olması hâlinde ilgilisine tebliÄŸ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi ÅŸartıyla kamulaÅŸtırma bedeliyle birlikte ödenmesi gereken faizin tahsilinden vazgeçilir. Åžu kadar ki, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten sonra yapılacak tebligatlarda ödeme için verilen üç aylık sürenin bu maddede yer alan altı aylık sürenin içinde kalması hâlinde üç aylık süre altı aylık sürenin bitim tarihine kadar uzar. Bu madde hükmünden yararlanan ÅŸahıslar bu konuyla ilgili dava açamazlar. Bu ÅŸahıslar hakkında baÅŸlatılmış icra takipleri ödeme süresince durur, ödemeyi müteakip sonlandırılır, icra ve yargılama masrafları talep edilmez.”

MADDE 13 – 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin (e) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“e) Avrupa BirliÄŸi ve Mali Yardımlar Dairesi BaÅŸkanlığı.”

MADDE 14 – 3146 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi ile ikinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve maddeye aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“j) Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkanlığı ile Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerinin çalışmalarını düzenlemek, yönetmek ve denetlemek.”

Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkanlığı ile Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerinin çalışma usul ve esasları ile personelin nitelik, görev, yetki ve sorumluluklarına iliÅŸkin diÄŸer hususlar yönetmelikle düzenlenir.”

“20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen eÄŸitim kurumları, ortak saÄŸlık ve güvenlik birimleri ile birinci fıkra gereÄŸince iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ortam ölçüm, analiz laboratuvarlarının inceleme, kontrol ve denetimleri, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi uzmanı ve yardımcıları ile mühendis, fizikçi, kimyager, biyolog ve tabipler tarafından yerine getirilebilir. Bu madde kapsamında görevlendirilenler hakkında 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrası hükmü uygulanır.”

MADDE 15 – 3146 sayılı Kanunun 12/A maddesinin baÅŸlığı “Avrupa BirliÄŸi ve Mali Yardımlar Dairesi BaÅŸkanlığı” ÅŸeklinde, maddenin birinci fıkrasında yer alan “Avrupa BirliÄŸi Koordinasyon Dairesi BaÅŸkanlığının” ibaresi “Avrupa BirliÄŸi ve Mali Yardımlar Dairesi BaÅŸkanlığının” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, maddenin birinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki bentler eklenmiÅŸ ve (f) bendi (h) bendi olarak teselsül ettirilmiÅŸtir.

“f) Bakanlık tarafından hazırlanacak mevzuatı Avrupa BirliÄŸi müktesebatına ve terminolojisine uyumu açısından incelemek ve görüÅŸ bildirmek.

g) Ä°nsan Kaynaklarının GeliÅŸtirilmesi Programı çerçevesinde kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸ birliÄŸi içinde, mevzuat uyumu ve uygulaması için gerekli teknik, kurumsal kapasite ve mali ihtiyaçların tespitine ve faaliyetlerin izlenmesine katkıda bulunmak.”

MADDE 16 – 3146 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, birinci cümlesinden sonra aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ, fıkrada yer alan “veya dil yeterliÄŸi bakımından buna denkliÄŸi kabul edilen ve uluslararası geçerliliÄŸi bulunan baÅŸka” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve maddenin son fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“Yurt dışı sürekli görevlere; yurt dışı iÅŸçi hizmetleri uzmanları ile Bakanlık merkez teÅŸkilatı veya baÄŸlı veya ilgili kuruluÅŸlarında ek göstergeleri Genel Müdür düzeyinde veya daha yüksek tespit edilen kadrolarda bulunanlar, mesleki nitelik deÄŸerlendirmesine tabi tutulmaksızın atanabilirler.”

“Bakanlık ile Sosyal Güvenlik Kurumu BaÅŸkanlığı ve Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Genel MüdürlüÄŸünde Genel Müdür Yardımcısı veya Daire BaÅŸkanı kadrolarında en az iki yıl çalışmış olanlar da mesleki nitelik deÄŸerlendirmesine tabi tutulmak, Bakanlığın yurt dışında bulunan toplam birim sayısının %10’unu geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere yurt dışı sürekli görevlere atanabilirler.”

MADDE 17 – 3146 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesinde yer alan “Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Enstitüsü MüdürlüÄŸü” ibaresi “Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkanlığı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 18 – 3146 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“EK MADDE 4 – Ekli (1) ve (2) sayılı listelerde yer alan kadrolar iptal edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait bölümünden çıkarılmış ve ekli (3), (4) ve (5) sayılı listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait bölümüne eklenmiÅŸtir.”

MADDE 19 – 3146 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 16 – Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte;

a) Avrupa BirliÄŸi Koordinasyon Dairesi BaÅŸkanlığında Avrupa BirliÄŸi Koordinasyon Dairesi BaÅŸkanı unvanlı kadroda bulunan personel ile Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Enstitü MüdürlüÄŸünde Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Enstitü Müdürü ile Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Enstitü Müdür Yardımcısı unvanlı kadrolarda bulunanların görevleri sona erer ve bunlar en geç bir ay içinde derece ve kademelerine uygun diÄŸer kadrolara atanır. Bunlar, yeni bir kadroya atanıncaya kadar, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminatlar ile diÄŸer mali haklarını almaya devam eder. Söz konusu personelin atandıkları tarih itibarıyla eski kadrolarına iliÅŸkin olarak en son ayda aldıkları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya baÄŸlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarının (bu tutar sabit bir deÄŸer olarak esas alınır); yeni atandıkları kadrolara iliÅŸkin olarak yapılan aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya baÄŸlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması hâlinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları kadro unvanlarında isteÄŸe baÄŸlı olarak herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olanlarla kendi istekleriyle baÅŸka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir.

b) Avrupa BirliÄŸi Koordinasyon Dairesi BaÅŸkanlığında ve Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Enstitüsü ile Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Bölge Laboratuvarlarında görev yapan personel, kadroları ile birlikte çalıştığı birim dikkate alınarak durumuna göre Avrupa BirliÄŸi ve Mali Yardımlar Dairesi BaÅŸkanlığı, Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkanlığı ya da Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerine herhangi bir iÅŸleme gerek kalmaksızın aktarılmış sayılır.

c) Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Enstitüsüne ait her türlü taşınır, taşıt, araç, gereç ve malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıt ve dokümanlar, hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkanlığına devredilmiÅŸ sayılır. Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Enstitüsüne tahsis edilmiÅŸ olanlar hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkanlığına tahsis edilmiÅŸ sayılır.

ç) Avrupa BirliÄŸi Koordinasyon Dairesi BaÅŸkanlığına ait her türlü taşınır, taşıt, araç, gereç ve malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıt ve dokümanlar, hiçbir iÅŸleme gerek kalmaksızın Avrupa BirliÄŸi ve Mali Yardımlar Dairesi BaÅŸkanlığına devredilmiÅŸ sayılır.”

MADDE 20 – 3146 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 17 – Bakanlık ile Sosyal Güvenlik Kurumu BaÅŸkanlığı ve Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Genel MüdürlüÄŸü merkez teÅŸkilatlarında; mesleÄŸe özel yarışma sınavıyla giren ve yapılan yeterlik sınavında baÅŸarılı olanlardan, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla 35 yaşını doldurmamış ve Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde üç ay içinde düzenlenen sınavda baÅŸarılı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere Yurt Dışı Ä°ÅŸçi Hizmetleri Uzmanı kadrolarına atanabilirler. Atama yapılabilecek personel sayısı, Yurt Dışı Ä°ÅŸçi Hizmetleri Uzmanı ve Yurt Dışı Ä°ÅŸçi Hizmetleri Uzman Yardımcısı toplam kadro sayısının %10’unu geçemez. Ä°lgililerin, müracaat tarihinden geriye son üç yıl içinde yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavlarında Almanca, Arapça, Fransızca, Ä°ngilizce veya Rusça dillerinin birinden en az (B) düzeyinde puan almış olmaları ÅŸarttır.

Bu ÅŸekilde atananların, yurt dışı sürekli göreve atanabilmeleri için en az bir yıl Dış Ä°liÅŸkiler ve Yurt Dışı Ä°ÅŸçi Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸünde çalışmaları zorunludur.”

MADDE 21 – 3146 sayılı Kanuna ekli Ek-1 sayılı cetvelin “Ana Hizmet Birimleri” bölümünün (5) numaralı sırasında yer alan “Avrupa BirliÄŸi Koordinasyon Dairesi BaÅŸkanlığı” ibaresi “Avrupa BirliÄŸi ve Mali Yardımlar Dairesi BaÅŸkanlığı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 22 – 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin “A- Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa Göre Alanlar:” kısmının “1- Kadroları Genel Ä°dare Hizmetleri Sınıfında yer alan personel ile Teknik Hizmetler, SaÄŸlık ve Yardımcı SaÄŸlık Hizmetleri ile Avukatlık Hizmetleri sınıflarında bulunan personelden ek ödeme oranları ilgili gruplarında düzenlenmeyen ve kadro unvanları bu bölümde yer alan personel;” bölümünün (e) sırasına “genel sekreter,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Enstitüsü BaÅŸkanı,” ibaresi eklenmiÅŸtir.

MADDE 23 – 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanununun 48 inci maddesinin altıncı fıkrasının (d) alt bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve yedinci fıkrasında yer alan “iÅŸgücü piyasası araÅŸtırma ve planlama çalışmaları yapmak” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Fondan ödenmek üzere vize edilmiÅŸ sözleÅŸmeli personel pozisyonlarında çalışanlar ile bunlardan ilgili mevzuatına göre Kurum kadrolarına atanan ve Kurumda çalışmaya devam eden personelin mali ve sosyal haklarına iliÅŸkin ödemeleri gerçekleÅŸtirmek” ibaresi eklenmiÅŸtir.

“d) Aktif iÅŸgücü hizmetleri kapsamında kurs ve programlar.”

MADDE 24 – 4447 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“EK MADDE 3 – Tehlikeli ve çok tehlikeli iÅŸlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliÄŸlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiÅŸ sınav ve belgelendirme kuruluÅŸlarının gerçekleÅŸtireceÄŸi sınavlarda baÅŸarılı olan kiÅŸilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Fondan karşılanır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenir. Fondan karşılanan bu desteklerden kiÅŸiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 25 – 4447 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki ek madde eklenmiÅŸtir.

“EK MADDE 4 – 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iÅŸ göremezlikle sonuçlanan iÅŸ kazası meydana gelmeyen iÅŸyerlerinde çalışanların iÅŸsizlik sigortası iÅŸveren payı teÅŸvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak alınır. Ölümlü veya sürekli iÅŸ göremezlikle sonuçlanan iÅŸ kazası meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu teÅŸvik uygulamasına son verilir. Ä°ÅŸverenler bu fıkrada öngörülen ÅŸartları tekrar saÄŸlamaları ve talepleri hâlinde bu teÅŸvikten yeniden yararlanır. Türkiye genelinde birden fazla tescilli çok tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyeri bulunan iÅŸverenin 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalıştırılan toplam çalışan sayısı esas alınır.

Bu maddeye göre teÅŸvikten yararlanan iÅŸverenlerden birinci fıkrada belirtilen iÅŸ kazalarını bildirmeyenler, iÅŸ kazasının meydana geldiÄŸi tarihten itibaren yararlandıkları primleri yasal faizi ile birlikte geri öderler ve bu teÅŸvikten beÅŸ yıl süre ile yasaklanırlar. Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kiÅŸilerin ÅŸahıs ÅŸirketi olması hâlinde, ÅŸirket ortaklarının tamamı hakkında; sermaye ÅŸirketi olması hâlinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kiÅŸi ortaklar hakkında yasaklama kararı verilir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzel kiÅŸi olması durumuna göre; ayrıca bir ÅŸahıs ÅŸirketinde ortak olmaları hâlinde bu ÅŸahıs ÅŸirketi hakkında da, sermaye ÅŸirketinde ortak olmaları hâlinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye ÅŸirketi hakkında da aynı ÅŸekilde yasaklama kararı verilir.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 26 – 4447 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 13 – Karaman ili Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesi Cenne mevkiinde 28/10/2014 tarihinde maden kazasının meydana geldiÄŸi iÅŸyerinde aynı tarih itibarıyla 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlar ile bunlardan hayatını kaybedenlerin 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde sayılan hak sahiplerine aynı maddede belirtilen oranlara göre, bu maddenin yayımı tarihini izleyen ay başından itibaren altı ay süre ile brüt asgari ücretin iki katı tutarında Fondan aylık ödeme yapılır. Bu ödemelerden herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz.

Ayrıca, aynı mevkide faaliyette bulunan ve bu maddenin yayımı tarihinden önce 6331 sayılı Kanunun 25 inci maddesi gereÄŸi kapalı olan diÄŸer iÅŸyerlerinde çalışan ve 28/10/2014 tarihi itibarıyla 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara; iÅŸverenin baÅŸka bir iÅŸ verip vermediÄŸine bakılmaksızın kanuni ve özel kesintileri hariç ödenmeyen net ücretleri, iÅŸyerlerinin kapalı olduÄŸu dönemle sınırlı olmak, bu maddenin yayımı tarihini takip eden aydan baÅŸlamak ve üç ayı geçmemek üzere Fondan aylık olarak ödenir ve yapılan bu ödemeler yasal faiz uygulanmak suretiyle iÅŸverenden tahsil edilerek Fona gelir kaydedilir.”  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

MADDE 27 – 4447 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 14 – Bu Kanunun geçici 10 uncu maddesi ile saÄŸlanan sigorta primi desteÄŸinden maddenin yayımlandığı ay ve öncesine iliÅŸkin olmak üzere ortalama sigortalı sayısının yanlış hesaplanması sebebiyle yersiz yararlandığı tespit edilen iÅŸverenlerin yersiz yararlanılan teÅŸvik tutarlarına iliÅŸkin 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin ikinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce sigorta primi teÅŸvikinden yersiz yararlandığı tespit edilip tahsil edilen primlere ait gecikme cezası ve gecikme zamları iade ve mahsup edilmez.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.”

MADDE 28 – 4447 sayılı Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 15 – 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu tarafından 31/12/2016 tarihine kadar baÅŸlatılan iÅŸbaşı eÄŸitim programlarını tamamlayanların;

a) Programın bitimini müteakip en geç üç ay içinde programı tamamladıkları meslek alanında özel sektör iÅŸverenleri tarafından 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında iÅŸe alınması ve

b) Ä°ÅŸe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında iÅŸyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olması

kaydıyla, iÅŸe alındıkları iÅŸyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi hâlinde 42 ay, diÄŸer sektörlerde ise 30 ay süre ile 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uygulandıktan sonra kalan sigorta primlerinin iÅŸveren hisselerine ait oranına göre ve aynı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan tutar Fondan karşılanır. 30/06/2015 tarihine kadar baÅŸlayan iÅŸbaşı eÄŸitim programlarının katılımcıları için bu fıkradaki süreler 6 ay artırımlı uygulanır.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

Birinci fıkra kapsamında destekten yararlanacak imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iÅŸyerleri, iÅŸkollarına göre Avrupa TopluluÄŸu Ekonomik Faaliyetlerin Ä°statistiki Sınıflaması dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenir.

Ä°ÅŸveren hissesine ait primlerin Fondan karşılanabilmesi için iÅŸverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak; 5510 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazine ve Fon tarafından karşılanmayan iÅŸveren hissesine ait tutarı yasal süresi içinde ödemesi ve kapsama giren sigortalının iÅŸe alındığı iÅŸyerinden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara iliÅŸkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması ÅŸarttır.

Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezası ve bunlara iliÅŸkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilmiÅŸ veya ilgili diÄŸer kanunlar uyarınca prim borçlarının yeniden yapılandırılmış ve taksitlendirilmiÅŸ olması, bu tecil, taksitlendirme ve yeniden yapılandırma devam ettiÄŸi sürece iÅŸverenlerin bu fıkra hükmünden yararlanmasına engel teÅŸkil etmez.

Yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kiÅŸileri sigortalı olarak bildirmediÄŸi tespit edilen iÅŸverenler bir yıl süreyle bu maddeyle saÄŸlanan destek unsurlarından yararlanamaz.

Bu madde hükümleri; kamu idaresine ait iÅŸyerleri, 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluÅŸlara ait iÅŸyerleri ile 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet Ä°hale Kanununa, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanununa ve uluslararası anlaÅŸma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım iÅŸleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım iÅŸlerine iliÅŸkin iÅŸyerleri, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.

Fondan karşılanan prim tutarları, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.

Bakanlar Kurulu, birinci fıkrada belirtilen tarihi birer yıl süreyle ve en çok 31/12/2018’e kadar ertelemeye yetkilidir.

Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.”

MADDE 29 – 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların DeÄŸerlendirilmesi ve Katma DeÄŸer Vergisi Kanununda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanuna aÅŸağıdaki geçici madde eklenmiÅŸtir.

“GEÇÄ°CÄ° MADDE 18 – 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört Ä°lde BüyükÅŸehir Belediyesi ve Yirmi Yedi Ä°lçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlük tarihinden önce geçerli olan Åžanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesinin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan ve tapuda Hazine adına tescilli olan taşınmazlar ile tescil harici bırakılan Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler; bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihteki zilyetleri veya fiili kullanıcıları tespit edilmek ve aynı tarih itibarıyla varsa üzerindeki muhdesatın kime veya kimlere ait olduÄŸu ve kim veya kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağının beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle, 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 11 inci maddesinde belirtilen askı ilanı hariç diÄŸer ilanlar yapılmaksızın öncelikle fiili durumlarına uygun olarak ifraz ve/veya tevhit edilmek suretiyle kadastroları yapılarak tapuda Hazine adına tescil edilir ve kadastro tutanağının beyanlar hanesindeki bilgiler tapu kütüÄŸünün beyanlar hanesine de aynen aktarılır.

Tapu kütüÄŸünün beyanlar hanesinde taşınmazın zilyedi/kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kiÅŸiler veya bunların kanuni ya da akdi haleflerinden bu taşınmazları satın almak için süresi içinde ilçe malmüdürlüÄŸüne baÅŸvuran ve ilçe malmüdürlüÄŸünce tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler bu maddeye göre hak sahibi sayılır. Bu madde kapsamında yapılacak kadastro çalışmaları ikinci kadastro sayılmaz.

Bu madde kapsamında kalan taşınmazlar ile tescil harici yerler, daha öncesinde tapuda Hazine adına tescil edilmiÅŸ olup olmadığına veya tescil harici bırakılıp bırakılmadığına bakılmaksızın Maliye Bakanlığının talebi üzerine, Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüÄŸünce fiili kullanım durumları dikkate alınmak suretiyle ifraz ve/veya tevhit de yapılabilir.

Bu madde kapsamında kalan taşınmazlar ile tescil harici yerlerin kadastro çalışmaları ile diÄŸer iÅŸ ve iÅŸlemleri, 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür.

Bu maddeye göre tapuda Hazine adına tescil edilen taşınmazlardan imar planında kamu hizmetlerine ayrılanlar ile fiilen kamu hizmetlerinde kullanılanlar hariç olmak üzere hak sahiplerine satışında sakınca bulunmayanlar, kadastro iÅŸlemlerinin kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren iki yıl içinde ilçe malmüdürlüÄŸüne müracaat etmeleri hâlinde hak sahiplerine, 492 sayılı Harçlar Kanununun 63 üncü maddesine göre hesaplanacak harca esas deÄŸeri üzerinden satılır.

Bu taşınmazlardan fiili durumuna uygun olarak ifraz ve/veya tevhit edilerek müstakil parsel olarak satılması mümkün olmayanlar paylı olarak, üzerinde çok katlı bina bulunan taşınmazlar ise kat irtifakı/mülkiyeti tesisi suretiyle, bunun mümkün olmaması hâlinde ise paylı olarak hak sahiplerine satılabilir.

Hak sahiplerinin, daha önce bu taşınmazlar hakkında 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak arsa bedelinin tamamını ödeyerek; tapu tahsis belgesi almış olan kiÅŸiler veya tapu tahsis belgesi almak için yetkili idaresine müracaat eden ancak iÅŸlemleri henüz sonuçlandıramamış olan kiÅŸiler olması hâlinde, bu taşınmazların tapu tahsis veya müracaat belgelerinde belirtilen miktar kadar olan kısmı 2981 sayılı Kanun hükümlerine göre, bu miktardan fazla olan kısmı ise 492 sayılı Harçlar Kanununun 63 üncü maddesine göre hesaplanacak harca esas deÄŸeri üzerinden satılır. Satılan taşınmazların tapu tahsis veya müracaat belgelerinde belirtilen ve arsa bedeli tamamen ödenen kısımları için hak sahiplerinden kadastro harcı dışında bir bedel alınmaz. Bu taşınmazlar için hak sahipleri tarafından kısmen ödenen arsa bedelleri ise, satış iÅŸleminin yapılacağı tarihe kadar kanuni faizi uygulanarak güncellenir ve devir bedelinden düÅŸülür. Arsa bedelini hiç ödemeyen hak sahipleri hakkında ise bu maddeye göre harca esas deÄŸer üzerinden satış iÅŸlemi yapılır.

Taşınmazın üzerindeki hak sahibine ait aÄŸaçlar ve muhdesat deÄŸer tespitinde dikkate alınmaz.

Taşınmazın satış bedeli peÅŸin veya taksitle ödenebilir. Taksitle ödenmesi hâlinde, satış bedelinin dörtte biri, ilçe malmüdürlüÄŸünce yapılacak tebliÄŸden itibaren otuz gün içinde, kalanı ise en çok yirmi dört ayda, dört eÅŸit taksitle ve kanuni faizleri ile birlikte ödenir.

Taksit tutarı ve faizleri ödenmedikçe taşınmaz tapuda devralan adına tescil edilmez.

Bu Kanuna göre yapılacak ifrazlarda, 3194 sayılı Ä°mar Kanunu ve Uygulama Yönetmelikleri hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 30 – 19/9/2006 tarihli ve 5543 sayılı Ä°skân Kanununun geçici 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “tapuda Hazine adına tescil edilir.” ibaresinden önce gelmek üzere “hak sahiplerine verilmek üzere” ibaresi eklenmiÅŸtir.

31-60 MADDELER Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ

MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER