
Hızlı Link
- MESLEK HASTALIKLARI NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?
- MESLEK HASTALIKLARININ TARİHÇESİ
- MESLEK HASTALIÄžI TANISI NASIL KONUR?
- MESLEK HASTALIĞI ÖNLENEBİLİR Mİ?
- HUKUKEN MESLEK HASTALIĞI TESBİTİ VE MALULİYET DURUMU:
- MESLEK HASTALIĞINI ÖNLEMEDE İŞVEREN SORUMLULUĞU:
- MESLEK HASTALIĞINA YAKALANANLARIN HUKUKİ BAŞVURU YOLLARI:
- MESLEK HASTALIKLARININ SINIFLANDIRILMASI:
- KİMYASAL KAYNAKLI MESLEK HASTALIKLARI:
- FİZİKSEL KAYNAKLI MESLEK HASTALIKLARI
- BİYOLOJİK KAYNAKLI MESLEK HASTALIKLARI
- PSİKO-SOSYAL KAYNAKLI MESLEK HASTALIKLARI
- MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ:
- İLK YARDIM NEDİR?
- KAYNAKÇA:
MESLEK HASTALIÄžI TANISI NASIL KONUR?
Meslek hastalığı tıbbi olduğu kadar yasal ve sigortacılık tanımıdır. Bu tanı iş risklerinin işveren tarafından yönetilemediği ve işçinin bu nedenle fonksiyon kaybına yâda hastalık durumuna uğradığını kanıtlar. Bu nedenlerle, içerisinde özel eğitilmiş kişiler ve özel süreçler barındıran "yetkinleşmiş sağlık birimleri" tarafından kanıtlanabilmesi gerekliliği söz konusudur.
"16 Haziran 2006 tarihinde 26200 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre (Madde 14): Sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğunun;
a) Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi,
b) Kurumca gerekli görüldüğü hallerde, işyerindeki çalışma şartlarını ve buna bağlı tıbbî sonuçlarını ortaya koyan denetim raporları ve gerekli diğer belgelerin incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur."
Meslek hastalığı, işten ayrıldıktan sonra meydana çıkmış ve sigortalı olarak çalıştığı işten kaynaklanmış ise, sigortalının bu Kanunla sağlanan haklardan yararlanabilmesi için, eski işinden fiilen ayrılmasıyla hastalığın meydana çıkması arasında bu hastalık için Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirtilen süreden daha uzun bir zamanın geçmemiş olması şarttır. Bu durumdaki kişiler, gerekli belgelerle Kuruma müracaat edebilirler. Herhangi bir meslek hastalığının klinik ve laboratuar bulgularıyla belirlendiği ve meslek hastalığına yol açan etkenin işyerindeki inceleme sonunda tespit edildiği hallerde, meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük süresi aşılmış olsa bile, söz konusu hastalık Kurumun veya ilgilinin başvurusu üzerine SGK Yüksek Sağlık Kurulunun onayı ile meslek hastalığı sayılabilir. MarblePort "Türkiye'nin Doğal Yapı Taşları Maden ve Mermer Portalı"