Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Meslek Hastalıkları

Tüberküloz (verem) :

    Tüberküloz, soluduÄŸumuz hava ile akciÄŸerlere giren M.Tbc basilinin (mikrobunun) yol açtığı, asıl olarak akciÄŸerlerde yerleÅŸen, fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen mikrobik, bulaşıcı, süreÄŸen bir hastalıktır. Hastalığı yalnızca aktif tüberküloz bulunan kiÅŸiler bulaÅŸtırabilir. AkciÄŸer dışı organ tüberkülozu olanlar,15 gündür tedavi alıyor olanlar pratik olarak bulaÅŸtırıcı deÄŸildir.

    Hastalık damlacık yoluyla bulaşır. Hastanın hapşırma öksürmesi sonucu havaya yayılan basiller kapalı bir ortamda uzun süre aynı havayı soluyan saÄŸlam kiÅŸilerce alınır. Ancak mikrobu soluyan kiÅŸilerin az bir kısmında hastalık geliÅŸir. Hastalık solunan mikrobun sayısına, hastalık yapma gücüne, kiÅŸinin direncine, bağışıklık sisteminin kuvvetine göre farklılık gösterir. Hastalık tabak, bardak veya diÄŸer nesnelerle bulaÅŸmaz.

• Hasta kişiyle aynı evde yaşamış veya uzun süreli temasta bulunmuş olanlar,

• Hastalığın yaygın olduğu ülkelere gidenler,

• Bağışıklık sistemini zayıflatan kanser, AIDS vb. hastalıklara yakalananlar,

• Toplu yaşanan yurt, hastane, cezaevi gibi yerlerde kalanlar,

• Beslenmesi bozuk, kötü yaşam koşullarına sahip kişiler,

• Alkol ve madde bağımlıları,

• Çalışma şartlarının kötü ve hijyen açısından bozuk işyerlerinde çalışan kalabalık işçi grupları Tüberküloz bulaşması yönünden risk altındadır.

Kişinin tüberküloz olduğu ancak vücut örneklerinde balgam, idrar, mide sıvısı, BOS (beyin omurilik sıvısı), plevra (akciğer zarı) ve periton (karın zarı) sıvısında gösterilmesiyle söylenebilir. Alınan doku biyopsilerinde tüberküloza özgü değişikliklerin izlenmesiyle de tanı konabilir. Aktif hastalığı olanlarla yakın temasta bulunanlar, birlikte yaşayanlara koldan PPD Testi yapılır. PPD Testi, Tbc basilini alıp almadığımızı gösterir, ancak hastalığı göstermez. Testin (+) çıkması, hastalık yönünden araştırmayı gerektirir.

    Meslek hastalığı açısından iÅŸ yerlerinde tüberkülozdan korunmak çok önemlidir. Solunum sisteminin korunması için çeÅŸitli araçlar kullanılmaktadır. Bunların çalışma sistemleri aynıdır.

Başlıca solunum sistemi koruyucu araçları şunlardır:

1-Filtreli Toz Maskesi: Yüze takılan ve kullanan kişiye çevresindeki tozlu havayı bir filtreden geçirerek veren bir araçtır.

2-Basınçlı Temiz Hava Maskesi: Kullanan kişinin başına takılan spiralli bir hortumla uygun bir sistemden alınan basınçlı temiz havayı veren bir araçtır.

3-Süzgeçli Gaz Maskesi: Havanın içindeki zararlı gaz ve buharları süzmek üzere kimyasal maddeler içeren bir süzgeci bulunan bir araçtır.

4-Hortumla Temiz Hava Maskesi: Kullananın yüzüne takılan ve ucundaki hortum aracı ile normal atmosfer basıncındaki temiz havanın solunmasını sağlayan maskedir.

5-Basınçlı Oksijen Solunum Cihazı: Yüze takılan bir maskeye bağlı, oynak bir hortum aracılığı ile oksijen içeren uygun bir sistemle bağlantılı cihazdır.

6-Basınçlı Hava Solunum Cihazı: Yüze takılan bir maskeye bağlı, oynak bir hortum aracılığı ile basınçlı hava içeren tüple bağlantılı cihazdır.

7-Oksijen Üretimli Solunum Cihazı: Yüze takılan bir maske ile kimyasal yolla üretilen oksijenin solunumunu sağlayan cihazdır.

Günümüzde hastalık tedavi edilebilir hale gelmiştir. Ancak günlük uygulamalarda tedavinin uzun ve çok ilaçla yapılıyor olması hasta uyumunu güçleştirmektedir. Ülkemizde Verem Savaş Dispanserleri ücretsiz olarak hastalığın tetkik ve tedavisini yapmaktadır.

BİYOLOJİK KAYNAKLI MESLEK HASTALIKLARI