Üye Ol
Üye Girişi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:
Madencilik Kültürü

DOÄžAL MİNERALLİSULAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK


YÖNETMELİK

SaÄŸlık Bakanlığı (Türkiye Halk SaÄŸlığı Kurumu)’ndan:

DOÄžAL MİNERALLİ SULAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 1/12/2004 tarihli ve 25657 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan DoÄŸal Mineralli Sular Hakkında YönetmeliÄŸin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k), (l) ve (u) bentleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, aynı maddeye aÅŸağıdaki (ü) ve (v) bentleri eklenmiÅŸtir.

“k) Geri dönüÅŸlü kap: DoÄŸal mineralli su dolumunda bir defadan fazla kullanılan ve su ile etkileÅŸim yapmayan cam, metal, krom-nikel, polikarbonat ve benzeri kapları,

l) Geri dönüÅŸsüz kap: DoÄŸal mineralli su dolumunda bir defadan fazla kullanılmayacak pet, cam, metal, krom-nikel ve benzeri kapları,”

“u) Seri no: Aynı ÅŸartlarda belirli zaman diliminde üretilen, imal edilen veya ambalajlanan suyu ayırt etmek için kullanılan sayısal deÄŸeri,

ü) Kontrol izlemesi: YönetmeliÄŸin 7 nci maddesi ile Ek-3’te yer alan parametreleri kapsayacak ÅŸekilde yaptırılan analizleri,

v) Denetim izlemesi: YönetmeliÄŸin 6 ve 7 nci maddeleri ile Ek-3’te yer alan parametreleri kapsayacak ÅŸekilde yaptırılan analizleri,”

MADDE 2 – Aynı YönetmeliÄŸin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“k) İlgili mevzuatına göre yetkili kurum veya kuruluÅŸtan alınmış iÅŸletme ruhsatının ya da suyun tahsisine iliÅŸkin yapılan kira sözleÅŸmesinin yetkili kurum veya kuruluÅŸça onaylanmış örneÄŸi,”

MADDE 3 – Aynı YönetmeliÄŸin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “saÄŸlık müdürlüÄŸüne” ibaresi “MüdürlüÄŸe” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 4 – Aynı YönetmeliÄŸin 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 126 ncı maddesi gereÄŸince hijyen eÄŸitimi almamış personel çalıştırılmaz.”

MADDE 5 – Aynı YönetmeliÄŸin 30 uncu maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Madde 30 – İşletmeciler, yıl boyunca tüketilen doÄŸal mineralli suyun kalitesini yansıtacak ÅŸekilde Müdürlük tarafından alınacak doÄŸal mineralli su numunelerinin analizini aÅŸağıdaki tabloda belirtilen sıklıkta 10 uncu maddede belirtilen laboratuvarlarda yaptırmak ve alacakları raporları her yıl için ayrı dosyalarda saklamak ve gerektiÄŸinde denetimlerde ibraz etmekle mükelleftir. Kurumca gerekli görüldüÄŸü takdirde iÅŸletmeci, suyun niteliklerine göre farklı parametrelerin analizlerini de yaptırmak zorundadır.

İşletmeci tarafından doğal mineralli sularda yaptırılacak minimum numune alma ve analiz sıklıkları

 

Her bir gün için satışa sunulmak üzere ÅŸiÅŸede ya da kapta üretilen doÄŸal mineralli suyun miktarı (m3)

(Hacimler, takvim yılına göre alınmış ortalama deÄŸerlerdir).

Kontrol izlemesi sayısı (7 nci madde ile Ek-3’te yer alan parametreler)

Denetim izlemesi sayısı (6 ve 7 nci madde ile Ek-3’te yer alan parametreler)

≤10

1

1

(>10)-(≤60)

12

1

>60

12

60 m3 üzerindeki her 5 m3/gün için 1 kontrol izlemesi daha ilave edilir.

1

60 m3 üzerindeki her 100 m3/gün için 1 denetim izlemesi daha ilave edilir.

 

MADDE 6 – Aynı YönetmeliÄŸin 32 nci maddesinin son fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“DoÄŸal mineralli sulara verilen üretim izinleri;

a) Üretim izni verildiÄŸi sıradaki ÅŸartları kaybetmesi ,

b) DoÄŸal mineralli suların kimyasal, fiziksel veya mikrobiyolojik niteliklerini kesinlikle ve sürekli olarak kaybettiÄŸi 10 uncu maddede belirtilen laboratuvarların raporu ile belgelendirilmesi,  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

 

c) Yapılan denetimlerde faaliyet göstermediÄŸinin tespit edilmesi ve tespit tarihinden itibaren bir yıl içinde faaliyete geçmemesi,

ç) İzinli bir doÄŸal mineralli suya baÅŸka su karıştırılması ,

d) Aynı kaynaktan farklı bir isimle kendisi veya baÅŸka gerçek veya tüzel kiÅŸi adına doÄŸal mineralli su dolumu yapılması,

e) İzin verme sürecinin herhangi bir aÅŸamasında sahte ve yanıltıcı belge ibraz edildiÄŸinin tespit edilmesi

durumunda iptal edilir. İzinleri (ç), (d) ve (e) bentlerine istinaden iptal edilen doÄŸal mineralli suya altı ay süreyle üretim izni verilmez.”

MADDE 7 – Aynı YönetmeliÄŸin 38 inci maddesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“Madde 38 – İzinli doÄŸal mineralli suya ait bütün tesisler Kurum ile Müdürlük denetimine tabidir. DoÄŸal mineralli su tesisi üçer aylık periyotlarla Müdürlük tarafından, yılda bir kez Kurumca denetlenir.

Denetimlerde gerektiÄŸinde nihai dolum yerinden denetim ve kontrol izlemesi amacıyla su numuneleri alınır. Alınan numunelerin analizleri 10 uncu maddede belirtilen laboratuvarlarda yaptırılır. Kurumca ve Müdürlükçe yapılan denetimlerde alınan numunelerin analiz ücretleri, iÅŸletmeci tarafından ödenir. Herhangi bir kontaminasyonun olması halinde dolum yeri dışındaki noktalardan da gerekli tedbirler aldırılarak numuneler alınır. DoÄŸal mineralli suyun denetim veya kontrol izlemesi parametre deÄŸerlerine uyumsuzluÄŸunun tespit edilmesi halinde uyumsuzluÄŸun nedenleri yok edilinceye ve 6 ve 7 nci madde ile Ek-3’te belirtilen nitelikler saÄŸlanıncaya kadar tesisin faaliyeti durdurulur ve doÄŸal mineralli su dolumuna izin verilmez. Denetimler sonucu uygun çıkmayan sular, 40 ıncı madde uyarınca takibe alınır.

Kurumca ve Müdürlükçe yapılan denetimler sonucu doÄŸal mineralli suyun kalitesini olumsuz yönde etkilemeyecek fiziki deÄŸiÅŸiklikler ile izin verildiÄŸi sıradaki ÅŸartlarda bir deÄŸiÅŸikliÄŸe sebebiyet vermeyecek eksikliklerin tespit edilmesi durumunda eksikliklerin tamamlanması için en fazla onbeÅŸgün süre verilir. Bu süre sonunda gerekli ÅŸartları saÄŸlamayan tesisler hakkında yasal iÅŸlem yapılır.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

 

Damacana kaplar ile piyasaya arz edilen doÄŸal mineralli suların satış yerleri ile ambalajlı su naklinde kullanılacak araçlar için Kurumca belirlenen teknik usul ve esaslar doÄŸrultusunda Müdürlükten izin alınır. Piyasaya arz edilen doÄŸal mineralli suların, izin belgesi bulunmayan yerler ile tüpgaz, otogaz, petrol ve petrol ürünleri depolama ve dağıtımı yapılan yerlerde; suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliÄŸini olumsuz yönde deÄŸiÅŸtirebilecek ısı, ışık, toz, duman, yağış gibi olumsuz ÅŸartlara açık ortamlarda satışı ve depolanması yapılamaz. Üretici firma suyun üretiminden tüketiciye ulaÅŸmasına kadar tüm aÅŸamalarda suyun kalitesinden sorumludur ancak bu durum satış yerinin sorumluluÄŸunu ortadan kaldırmaz.

İşletmeciler çalışma saatlerine yönelik bir program hazırlar ve bu programı bir önceki ayın 15’ine kadar, damacana ve diÄŸer ambalajlar için ayrı olacak ÅŸekilde günlük üretim miktarlarını izleyen ayın 15’ine, yıllık üretim miktarlarını ise takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar MüdürlüÄŸe bildirir. Bildirilen çalışma saatleri dışında çalışılması halinde durum bir hafta öncesinden MüdürlüÄŸe bildirilir. Aksi halde tesisin faaliyeti en az bir hafta süre ile durdurulur.

Piyasadaki doÄŸal mineralli sulardan üçer aylık periyotlar halinde numuneler alınarak mikrobiyolojik parametreler ile arsenik, florür, bromat, bromoform ve alüminyum parametreleri yönünden analizleri yaptırılır. Analiz sonuçları 6 ve 7 nci maddede belirtilen parametrik deÄŸerler ile EK-3’te yer alan parametrik deÄŸerlere göre deÄŸerlendirilir. Uygun çıkmayan doÄŸal mineralli suyun analiz ücretini iÅŸletmeci öder. Alınan su numuneleri için herhangi bir bedel ödenmez.

Kaynak, depo ve imlahane gibi üniteler de dâhil olmak üzere doÄŸal mineralli suyun geçtiÄŸi her aÅŸama Kurum ve Müdürlükçe elektronik ortamda izlenebilir. İşletmeciler, izleme için Kurumca oluÅŸturulan veri toplama sistemine entegrasyon saÄŸlar. İzleme ve uygulamaya yönelik esaslar Kurumca belirlenir.

Kurum, denetim sonuçlarını ve doÄŸal mineralli suya ait bilgileri herhangi bir üye devletin veya komisyonun talep etmesi halinde Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile saÄŸlar.”

MADDE 8 – Aynı YönetmeliÄŸin 42 nci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.

“5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki SaÄŸlığı, Gıda ve Yem Kanununda öngörülen idari yaptırımlar Müdürlükçe uygulanır.”

MADDE 9 – Aynı YönetmeliÄŸin EK-3’ü aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

EK-3

“YönetmeliÄŸin 6 ve 7 nci maddelerine eklenecek parametreler:

DoÄŸal Mineralli Sulardan YönetmeliÄŸin 30 uncu ve 38 inci maddesi gereÄŸi alınacak numunelerin analizlerine gerektiÄŸinde aÅŸağıdaki parametreler de dâhil edilir.

 

Parametre

Sembol

Bulunabilecek maksimum miktar

Ozon*

(O3)

50 µg/L

Bromat*

BrO3

3.0 µg/L

Bromoform*

CHBr3

1.0 µg/L

Alüminyum**

Al

200 µg/L

 

*: DoÄŸal mineralli su ozonla zenginleÅŸtirilmiÅŸ hava yöntemine tabi tutulmuÅŸ ise bakılır.

**: DoÄŸal mineralli sudaki florür aktif alüminyum kullanılarak ayrıştırılmış ise bakılır.”

MADDE 10 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

MADDE 11 – Bu Yönetmelik hükümlerini SaÄŸlık Bakanı yürütür.

 

MADENCİLİK İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER