Ãœye Ol
Ãœye GiriÅŸi
Webmail | Hizmetlerimiz | Yardım Konuları | Faydalı Linkler | Şifremi Unuttum? | Yeni Üyelik
Marbleport'a HoÅŸgeldiniz
Anasayfam YapAna Sayfam Yap Favorilerime ekleSık Kullanılanlara Ekle
  Site içi Arama:

TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN İŞLERDE ÇALIŞTIRILACAKLARIN MESLEKİ EĞİTİMLERİNE DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

02:29:37 13.07.2013

YÖNETMELÄ°K

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

TEHLÄ°KELÄ° VE ÇOK TEHLÄ°KELÄ° SINIFTA YER ALAN Ä°ÅžLERDE ÇALIÅžTIRILACAKLARIN MESLEKÄ° EĞİTÄ°MLERÄ°NE DAÄ°R YÖNETMELÄ°K

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin amacı, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununa göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸlerde çalışanların mesleki eÄŸitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununa göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ek-1’de belirtilen iÅŸleri ve bu iÅŸlerde çalışanları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 17 nci ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu YönetmeliÄŸin uygulanmasında;

a) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,

b) Mesleki eÄŸitim: Örgün veya yaygın eÄŸitim yoluyla bireyleri mesleÄŸe hazırlamak, meslek sahibi olanların mesleklerindeki geliÅŸimlerini ve yeni mesleklere uyumlarını saÄŸlamak amacıyla gerekli bilgi, beceri, tavır ve deÄŸer duygularını geliÅŸtiren ve bireylerin fiziki, sosyal, kültürel ve ekonomik yeteneklerinin geliÅŸim sürecinin bir plan içerisinde yürütülmesini saÄŸlayan eÄŸitimi,  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

ifade eder.

Mesleki eÄŸitim zorunluluÄŸu

MADDE 5 – (1) Ek-1’deki çizelgede yer alan iÅŸlerde çalışacakların, iÅŸe alınmadan önce, mesleki eÄŸitime tabi tutulmaları zorunludur.

(2) Ä°ÅŸyerinde yapılan iÅŸler, asıl iÅŸ itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli iÅŸler kapsamında yer almakla birlikte, çalışanın yaptığı iÅŸ ek-1 çizelgede belirtilen iÅŸler dışında ise, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki EÄŸitim Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 17 nci maddesi kapsamında mesleki eÄŸitim alma zorunluluÄŸu aranmaz.

Mesleki eÄŸitimin belgelendirilmesi .
 

MADDE 6 – (1) Ek-1 çizelgede yer alan iÅŸlerde fiilen çalıştırılacakların, yaptığı iÅŸe uygun aÅŸağıda belirtilen belgelerden birisine sahip olmaları zorunludur:

a) 3308 sayılı Mesleki EÄŸitim Kanununa göre verilen diploma, bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız iÅŸyeri açma belgesi, kalfalık, ustalık ve usta öÄŸreticilik belgelerinden birisi,

b) 12/3/2013 tarihli ve 28585 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aktif Ä°ÅŸgücü Hizmetleri YönetmeliÄŸine göre mesleki eÄŸitim kursları veya mesleki eÄŸitim modülü/kursları ile eÅŸit süreli olmak koÅŸuluyla iÅŸbaşı eÄŸitim programları sonucu alınan belgeler,

c) Millî EÄŸitim Bakanlığı veya Millî EÄŸitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlarca verilen operatör belgesi ve sürücü belgesi,

ç) 11/7/2002 tarihli ve 24812 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Patlayıcı Madde AteÅŸleyici Yeterlilik Belgesinin Verilmesi Esas ve Usullerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında alınan ateÅŸleyici yeterlilik belgesi,

d) KuruluÅŸ kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiÅŸ kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından düzenlenen eÄŸitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler,

e) Millî EÄŸitim Bakanlığının ilgili biriminin onayının alınması ÅŸartıyla; kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları, eÄŸitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler, iÅŸçi ve iÅŸveren kuruluÅŸları ile bünyelerinde kurulu iktisadi iÅŸletmeler, iÅŸçi ve iÅŸveren kuruluÅŸları tarafından Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuÅŸ eÄŸitim amaçlı ÅŸirketler ve iÅŸveren tarafından düzenlenen eÄŸitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler,

f) Uluslararası kurum ve kuruluÅŸlardan alınan ve Millî EÄŸitim Bakanlığı tarafından denkliÄŸi saÄŸlanan belgeler,

g) 30/12/2008 tarihli ve 27096 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Meslekî Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme YönetmeliÄŸi kapsamında verilen meslekî yeterlilik belgeleri,

(2) Bu Yönetmelik kapsamına giren iÅŸlerde 1/1/2013 tarihinden önce iÅŸe alındığına dair Sosyal Güvenlik Kurumuna ait kayıtlar esas alınarak 1/1/2013 tarihinden önce çalışmaya baÅŸlayanlara Millî EÄŸitim Bakanlığı ile birinci fıkranın (d) bendinde sayılan kurum ve kuruluÅŸlar arasında yapılacak protokoller çerçevesinde verilecek en az 32 saatlik eÄŸitim modüllerinden geçirilerek alınan eÄŸitimler sonucu düzenlenecek belgelere sahip olanlar bu Yönetmelik kapsamında mesleki eÄŸitim almış olarak kabul edilir.

(3) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununa göre istihdam edilecekler hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışacaklar için gerekli olan mesleki eÄŸitim belgeleri kurum ve kuruluÅŸlarca önceden belirlenir ve iÅŸe alımlar bu esaslar da göz önünde bulundurularak yapılır.

Mesleki eÄŸitim zorunluluÄŸunun denetlenmesi

MADDE 7 – (1) Ek-1 çizelgede yer alan iÅŸlerde çalıştırılacakların yapılan iÅŸe uygun mesleki eÄŸitim belgesi olarak diploma, sertifika veya belgelerinin bulunup bulunmadığı hususu, Bakanlık iÅŸ müfettiÅŸleri tarafından denetlenir.  . MarblePort Türkiye'nin DoÄŸal Yapı TaÅŸları Maden Ve Mermer Portalı .

(2) Ä°ÅŸverenler, bu Yönetmelik kapsamında yer alan iÅŸlerde çalıştırılacakların mesleki eÄŸitim belgelerinin bir örneÄŸini özlük dosyalarında saklamak ve istendiÄŸinde yetkili memurlara göstermek zorundadır.

Geçerli sayılan belgeler

GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununun mülga 85 inci maddesi kapsamında 31/5/2009 tarihli ve 27244 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ağır ve Tehlikeli Ä°ÅŸlerde Çalıştırılacak Ä°ÅŸçilerin Mesleki EÄŸitimlerine Dair TebliÄŸe göre alınan mesleki eÄŸitim belgeleri bu Yönetmelik kapsamında da geçerli sayılır.

Yürürlük

MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

MADDE 9 – (1) Bu YönetmeliÄŸin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a), (c), (e), (f) bentleri ve ikinci fıkrasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Millî EÄŸitim Bakanı birlikte, diÄŸer hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür .

 

EK-1

MESLEKÄ° EĞİTÄ°M ALINACAK Ä°ÅžLERE AÄ°T ÇÄ°ZELGE

 

ARAMA VE SONDAJ Ä°ÅžLERÄ° .

 

1

Petrol, tabii gaz, su, her çeÅŸit maden, maden filizleri ve mineralleri arama ve her çeÅŸit sondaj iÅŸleri.

2

Petrol, tabii gaz, su ve her çeÅŸit maden ve maden filizleri ve mineralleri ile taÅŸ, toprak, kum ve benzeri maddelerin çıkarılması ve üretimi iÅŸleri.

3

Petrol, tabii gaz, su, her çeÅŸit maden ve maden filizleri mineralleri ile taÅŸ, toprak, kum ve benzeri maddelerin çıkartılması ile üretimi iÅŸlerinin yapılmasında tamamlayıcı nitelikte olan kırma, yıkama, zenginleÅŸtirme, taşıma, depolama ve benzeri iÅŸler .

METALURJÄ° SANAYÄ°Ä° Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

4

Metallerin ve metalsilerin filiz ve minerallerden itibaren pirometalurjisel, kimyasal, elektrolitik usullerle üretimi iÅŸleri ve bunlarla ilgili iÅŸler.

5

Metallerin ve metalsilerin eritilmesi, saflaÅŸtırılması, alaşımlarının üretimi ve bu maksatlarla yapılan her çeÅŸit iÅŸler.

6

Metal ve alaşımlarının, metalsi ve alaşımlarının her çeÅŸit döküm ve haddeleme, presleme suretiyle sıcak ve soÄŸuk olarak ÅŸekillendirilme iÅŸleri.

7

Font, çelik ve diÄŸer madenlerin ve alaşımlarının eritilip potalara dökülmek sureti ile çeÅŸitli eÅŸyaların imali iÅŸleri.

8

Metal ve alaşımlarına, metalsi ve alaşımlarına uygulanan ısıl işlemleri (Tav, su verme ve benzeri işlemler).

9

Kükürdün eritme yoluyla üretimi, öÄŸütülmesi ambalajı ve depolanması ve bunlarla ilgili iÅŸler.

TAÅž VE TOPRAK SANAYÄ°Ä° Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

10

TaÅŸ ocaklarında her çeÅŸit taşın çıkartılması ve iÅŸlenmesi iÅŸleri (Kırma, kesme, taşıma, öÄŸütme, yontma, cilalama ve benzeri iÅŸler).

11

Çimento fabrikalarında ve taÅŸ ocaklarında; dinamitleme, konkasör ve yaÄŸcılığı, konkasöre vagon devirme ve monitör havai hat yaÄŸcılığı ekskavatör iÅŸleri ile çimento üretiminde kalker stoklanması, kalsinatör, klinker elevatörü, ambalaj, gezer vinç, kaynak, santralde ocakçılık ve külcülük, ocak ve fırın duvarcılığı ve tamirciliÄŸi, yükleme ve boÅŸaltma, su kulesi, baca ve boya tamiri, gezer vinç yolları, kanalizasyon ve bakım iÅŸleri.

12

Kireç ve alçı taşının yakılması ve bunları öÄŸütme ve eleme iÅŸleri.

13

Toprağın piÅŸirilmesi suretiyle imal olunan kiremit, tuÄŸla, ateÅŸ tuÄŸlası, boru, pota, künk ve benzeri inÅŸaat ve mimari malzeme iÅŸleri.

14

Fayans, porselen ve seramik imaline ait iÅŸler.

15

Cam, ÅŸiÅŸe, optik ve benzeri malzeme fabrika ve imalathanelerinde üretime iliÅŸkin iÅŸler ve bunların iÅŸlenmesine ait iÅŸler.

16

13, 14 ve 15 numaralı bentlerde belirtilen iÅŸlerden fırın iÅŸleri ile silis tozları saçan iÅŸler.

METAL VE METALDEN MAMUL EÅžYA SANAYÄ°Ä° Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

17

Ağır saç levhaları baÄŸlama, perçinleme ve presleme iÅŸleri ile kalafat iÅŸleri.

18

Gemi inÅŸaat ve tamiratında iskele, dikme ve kızak iÅŸleri ile vinçler, iÅŸ iskeleleri, bumbalar, direkler, demir ve zincirler ve benzeri teçhizatlara ait iÅŸler.

19

Ä°skeleler, çarpantlar, köprüler, motorlar, makinalar, kazanların imali ve bunların montajı ile iÅŸletilmesi iÅŸleri.

20

Demir tel ve çubuktan malzeme imalatı iÅŸleri (Çivi, zincir, vida vb. gibi).

21

Demiri ısıtıp döverek ÅŸekillendirme veya presleme suretiyle çeÅŸitli eÅŸya imali iÅŸleri.

22

SoÄŸuk demircilik ve her çeÅŸit kaynak iÅŸleri (Oksijen, elektrik, punta ve dikiÅŸ kaynağı iÅŸleri gibi).

23

Altın, gümüÅŸ, bakır, pirinç, alüminyum ve benzeri malzemeden eÅŸya imalatı iÅŸleri.

24

Kurşun kaynak işleri, seri ve devamlı lehim işleri.

25

10 kg’yi aÅŸan tornacılık, tesviyecilik gibi talaÅŸlı imalat ve taÅŸlama iÅŸleri.

26

Her türlü madeni ve fiber optik kablo imali, çelik ve benzeri malzemelerden tel, ÅŸerit gibi soÄŸuk haddeleme, imali iÅŸleri.

27

Muharrik kuvvetle işleyen tam otomatik soğuk şekillendirme tezgahlarında yapılan işler.

28

Metal yüzeylerde yapılan, mekanik ve kimyasal temizlik iÅŸleri ile elektroliz yolu ile yapılan koruyucu kaplama (Nikelaj, kromaj ve kadmiyum kaplama vb.) sıcak daldırma yolu ile yapılan koruyucu kaplama (KurÅŸun, kalay, çinko vb.) çeÅŸitli kimyasal maddelerle yapılan diÄŸer koruyucu kaplama (fosfatlama, eloksal vb.) teflon ve emaye iÅŸleri.

AÄžAÇ VE BUNLARDAN MAMUL EÅžYA SANAYÄ°Ä° Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

29

Muharrik kuvvetle çalışan her türlü bıçaklar ve testereler ile kesici, yontucu, soyucu, delici makinalar ve hızarlarla yapılan iÅŸler.

30

Kurutma iÅŸleri, yapıştırma iÅŸler, kontraplak, kontrtabla, yonga aÄŸaçtan mamul suni tahta ve pvc yüzey kaplamalı suni tahta imali iÅŸleri ile emprenye iÅŸleri.

YAPI Ä°ÅžLERÄ° .

 

31

Bina, duvar, set, baraj, yol, demiryolu, köprü, tünel, metro, her türlü raylı sistem, iskele, liman, marina, dalgakıran, balıkçı barınağı, hava alanı, havai hat, çelik konstrüksiyon yapı kanalizasyon, yaÄŸmur suyu drenajı ve her türlü drenaj sistemleri, kanal, kanalet, foseptik, kuyu, havuz, spor tesisleri, her türlü sondaj iÅŸleri, her nevi yer üstü ve yer altı inÅŸaat, su üstü ve su altı inÅŸaatları, her türlü temel inÅŸaatı iÅŸleri (Ankrajlı istinat duvarı, fore kazık yapımı, palplanÅŸlı çalışmalar vb. ), yıkım iÅŸleri, arazi ölçüm, etüt, araÅŸtırma, her çeÅŸit onarım ve güçlendirme ve benzeri iÅŸler ve bu iÅŸler için gerekli araç, malzeme, sabit tesis ve ekipmanın kullanılması iÅŸleri.

32

Her türlü prefabrik yapı elemanı (pabuç, kolon, kiriÅŸ, aşık, mertek gibi) üretimi ve yerinde montajı iÅŸleri.

33

Çimento ve betondan eÅŸya ve inÅŸaat malzemesi (Bina, karayolu, demiryolu, köprü, baraj ve benzeri üst yapılarla, her türlü alt yapılar ve tünellerde kullanılan elemanlar) imali ve tatbikatı.

34

Beton, asfalt, çimento, alçı ve kireç gibi yapı malzeme ve maddelerinin üretimi, iÅŸlenmesi, bunlardan elde edilen yarı mamul ve mamul ürünlerin hazırlanması ve yerinde uygulanmasına ait iÅŸler.

35

Her türlü zeminin hafriyatı, yarma ve doldurulma iÅŸleri.

KÄ°MYA SANAYÄ° Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

36

Klorür asidi, sülfat asidi, nitrat asidi vb. her çeÅŸit tahriÅŸ edici ve yakıcı asitler ile sodyum ve potasyum hidroksit, amonyak gibi her türlü alkalilerin üretimi ve bunlarla yapılan iÅŸler.

37

Aldehitler, ketonlar, eterler, karbon sülfür, analin, alkoller, solventler, tinerler, triklor-etilen ve benzerleri gibi ve parlayıcı maddelerin imali ve bunlarla yapılan iÅŸler.

38

Ham petrol ve katranların distilasyonu, bitum, madeni yaÄŸlar ve her türlü akaryakıt ve rafinasyon iÅŸleri.

39

Odun ve kömürlerin gazlaÅŸtırılmaları, koklaÅŸtırılmaları ve bunlardan elde edilen bitum, katran gibi ara ve art ürünlerin distilasyonu iÅŸleri.

40

DoÄŸal gaz, Likit petrol gazı, hava gazı, bio gaz, ve asetilen gazı gibi her türlü gaz üretimi, stoklanması ve arz iÅŸleri.

41

Asfalt ile dam tecrit maddeleri ve yaÄŸlamaya özgü, olup petrol rafinerilerinde elde edilemeyen sıvı ve katı yaÄŸların imali iÅŸleri.

42

Her türlü patlayıcı madde ve mühimmatın imali, depolanması ve nakli iÅŸleri.

43

Her türlü zehirli gazların ve savaÅŸ gazlarının üretimi, kullanılması, depolanması ve nakli iÅŸleri.

44

Aktif kömürlerin, diÄŸer aktif maddelerin ve çeÅŸitli kimyasal maddelerin emprenyasyon iÅŸleri.

45

Her türlü patlayıcı maddenin kullanıldığı iÅŸler ile toz ve gaz maskeleri, koruyucu baÅŸlık, elbiseler ile diÄŸer koruyucuların kullanılması zorunluluÄŸu bulunan iÅŸler.

46

Piroteknik malzemesi hazırlama ve imali işleri (Aydınlatma ve işaret fişekleri, havai fişekler şenlik maytapları, tabanca mantarı benzerleri).

47

Her türlü organik ve anorganik zehirli veya tahriÅŸ edici maddelerle boya ve vernik imali ve bunlardan meydana gelen zehirli ve tahriÅŸ edici boyaların kullanılması iÅŸleri.

48

Kimyasal gübrelerin üretimi ve depolanması iÅŸleri.

49

Selülozik, sentetik ve her çeÅŸit boya imali iÅŸleri.

50

Sellüloit imali ve lak nitrosellülozu ile yapılan çeÅŸitli kimyasal maddelerin imali iÅŸleri.

51

Ensektisit, rodentisit ve tarımsal mücadele ilaçları hazırlanması, üretimi ve depolanması iÅŸleri.

52

Flor, klor, brom, iyot üretimi ve bunların zarar verici türevlerinin imali iÅŸleri.

53

Organik ve anorganik pigmentlerin imali iÅŸleri.

54

Ä°nsan saÄŸlığına zarar verici kimyasal maddelerin üretimi, yükleme, boÅŸaltma ve nakli iÅŸleri.

55

Akümülatör imali ve seri olarak akümülatörlerin bakım ve ÅŸarj iÅŸleri.

56

UyuÅŸturucu maddelerin imali iÅŸleri.

57

Bitkisel ve hayvansal yaÄŸların üretimi ve bunlardan yapılan maddelerin imaline iliÅŸkin iÅŸler.

58

Tabakhaneler ile her çeÅŸit deri fabrika ve imalathanelerinde tabaklama, nakil ve depolama iÅŸleri.

59

Tüylü olarak kullanılacak derileri hazırlama iÅŸleri.

60

Ham kürkleri iÅŸleme ve boyama iÅŸleri.

61

Kauçuk ve lastik sanayiinde, lastik hamurunun hazırlanmasından her çeÅŸit ÅŸekillendirilmiÅŸ mamul yapımına kadar bütün iÅŸler.

62

Plastik maddelerin ÅŸekillendirilmesi ve plastik eÅŸya imali iÅŸleri.

Ä°PLÄ°K, DOKUMA VE GÄ°YÄ°M SANAYÄ° Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

63

Çırçır fabrikalarındaki iÅŸler.

64

Pamuk,keten,yün ipek ve benzerleriyle bunların döküntülerinin hallaç haşıl, tarak, presleme ve kolalama iÅŸleri.

65

Her türlü ilkel ve mamul maddelerin temizlenmesi, boyanması, gazlanması, aÄŸartılması, basılması ve hazır hale getirilmesi iÅŸleri.

66

Suni ipek imalinde hazırlama ve üretme iÅŸleri.

67

Linolyum ve diÄŸer sert satıhta zemin döÅŸemeleri, suni deri (Plastik hariç muÅŸamba ve kaplanmış kumaÅŸlar, hasır, lif ve sair keçeler, paspaslar ve her türlü elyaftan vatka ve koltukçuluk malzemesi imali iÅŸleri), bu ürünlerin döküntü ve paçavralarının elyaf haline getirilmesi iÅŸleri.

KAÄžIT VE SELÜLOZ SANAYÄ°Ä° Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

68

Kağıt hamuru ve odun hamuru üretimi iÅŸleri.

69

Selüloz üretimi iÅŸleri.

70

Kağıt ve selüloz üretiminde klor, hipoklorit, kükürt dioksit, hiposulfit gibi tahriÅŸ edici ve zararlı maddelerin üretimi ile çözeltilerinin hazırlanması, kullanılması ve geri kazanılması iÅŸleri.

GIDA SANAYÄ°Ä° Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

71

Her türlü canlı hayvanın kesilmesi, iÅŸlenmesi, ambalajlanması, sakatat tesislerindeki iÅŸler.

72

Deniz ve göl tuzlalarıyla kaya tuzu iÅŸletmelerinde yapılan üretim, rafine, ambalajlama, doldurma ve taşıma iÅŸleri.

TÜTÜN SANAYÄ°Ä° Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

73

Ä°malathane ve depolardaki aktarma iÅŸleri.

ENERJÄ° ÜRETÄ°MÄ°, NAKLÄ° VE DAÄžITIMI Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° Ä°ÅžLER .

 

74

Buhar, gaz ve sair muharrik kuvvet üretimiyle ilgili iÅŸler.

75

ElektriÄŸin üretimi, nakli ve dağıtımı iÅŸleri, elektrik bakım ve onarım iÅŸleri.

76

Hareket halinde bulunan makine, motor ve aksamı ile transmisyon tertibatının yağlanması, tamiri ve temizlenmesi gibi işler.

NAKLÄ°YE BENZERÄ° Ä°ÅžLER .

 

77

Araçsız olarak yirmi beÅŸ kilodan yukarı ağırlık taşıma, boÅŸaltma ve yükleme iÅŸleri.

78

El arabası gibi araçlarla elli kilodan yukarı ağırlık taşıma, boÅŸaltma ve yükleme iÅŸleri.

79

Üç ve dört tekerlekli ve pedallı arabalarla altmış kilodan yukarı ağırlık taşıma, boÅŸaltma ve yükleme iÅŸleri.

80

En çok %10 rampalı yerlerde vagonetlerle üç yüz kilodan yukarı ağırlık taşıma, boÅŸaltma ve yükleme iÅŸleri.

81

Gaz, petrol, su ve benzeri maddelerin her çeÅŸit boru vasıtasıyla taşınması ve bu nakil hatlarında yapılan bakım, onarım, tamirat ve benzeri iÅŸler.

TARIM VE HAYVANCILIK Ä°ÅžLERÄ° .

 

82

Denizlerde göllerde ve nehirlerde balık ve diÄŸer hayvanların ve bitkilerin avlanması, toplanması, üretilmesi, (bunlardan elde edilecek ürün ve yan ürünler) ve dalyan iÅŸleri.

83

Tarım ilaçları kullanımı iÅŸleri

ARDÄ°YE VE ANTREPOCULUK .

 

84

Ardiyeler, antrepolar, umumi maÄŸazalar ve iskelelerde yapılan her türlü ambarlama, depolama, yükleme ve boÅŸaltma iÅŸleri.

HABERLEÅžME .

 

85

Posta, telefon, telgraf, telsiz, radyo, televizyon gibi iletiÅŸim araçları için yapılan her türlü yapım, bakım, onarım ve alt yapı iÅŸleri.

ÇEŞİTLÄ° Ä°ÅžLER .

 

86

Asbest tozları ile yapılan her çeÅŸit imalat ile (Dam tecrit malzemesi, çimento ve asbest esaslı borular, kauçuklu ve plastikli yer döÅŸemeleri imali, çeÅŸitli sanayi ürünleri, kiÅŸisel koruyucular gibi) asbest hamuru hazırlama ve ÅŸekillendirme iÅŸleri.

87

Sünger avcılığı iÅŸleri.

88

Süngerleri temizleme, yıkama, beyazlatma ve boyama iÅŸleri.

89

Ä°tfaiye iÅŸleri.

90

Ocakçılık, ateÅŸçilik iÅŸleri ile ocak ve baca temizleme iÅŸleri.

91

Kanalizasyon ve foseptik iÅŸleri.

92

Her türlü çöp ve atık maddeler (toplanması, taşınması, depolanması, iÅŸlenmesi, yok edilmesi vb.) ile ilgili iÅŸler.

93

Bataklık kurutma, su altı ve toprak altı iÅŸleri ile suya girilerek yapılan her türlü iÅŸler.

94

Radyoloji iÅŸleri ile radyum ve radyo aktif maddelerle ve radyasyon yayan her türlü cihazla (ÇeÅŸitli röntgen, manyetik rezonans ve benzeri elektronik cihazlar) çalışılan iÅŸler.

95

VahÅŸi veya zehirli hayvan bulunduran bahçelerdeki ve hayvan terbiyesi yapılan yerlerdeki her türlü iÅŸler.

96

Her türlü mürekkep imali iÅŸleri.

97

Hayvan tahniti iÅŸleri.

98

Kemik, boynuz, tırnak ve hayvan kanı ile ilgili üretim iÅŸleri.

99

Metalden matbaa harfi imali ve kliÅŸe imali iÅŸleri.

100

Deri sanayiinde mamul derilere yüz ve fantezi fason yapma ve derileri perdahlama iÅŸleri.

101

Makinesiz deniz nakil araçlarında (Mavna, ÅŸat ve benzerleri) yapılan bütün iÅŸler.

102

Yüzer vinç ve taraklarda yapılan iÅŸler.

103

Hava alanlarındaki uçuÅŸa hazırlık iÅŸleri ile yer hizmetleri ve bakım iÅŸleri.

104

Uçaklarda yapılan bütün iÅŸler ve uçaklarla yapılan ilaçlama ve yangın söndürme iÅŸleri.

105

Kara, demiryolu, deniz ve göl taşıt araçları için bakım, ikmal, onarım ve park yerlerinde yapılan iÅŸler.

106

Her türlü siloculuk iÅŸleri.

107

Matbaacılık iÅŸleri (Her türlü basım iÅŸleri)

108

Her türlü katı ve sıvı ara ürün ve nihai ürünlerin ambalajlanması, paketlenmesi ve dolumu iÅŸleri.

109

Deri, suni deri, plastik, aÄŸaç ve diÄŸer malzemelerden mamul her türlü ayakkabı, terlik ve benzerleri imalat iÅŸleri.

 

 

 


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

MADEN KANUNUNDA DEGISIKLIK ONAYLANDI

ELEKTRiK PiYASASI KANUNU iLE BAZI KANUNLARDA DEGiSiKLiK YAPILMASINA DAiR KANUN   Kanun No. 7257                                &

MADEN KANUNUNDA DEGISIKLIK YASALASTI BORCU YOKTUR VE HAPIS CEZASI DETAYI

MADEN YASASINDA DEGISIKLIK KABUL EDILDI Enerji alaninda düzenlemeler içeren Elektrik Piyasasi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalasti. Kanunla maden arama ve isletme ruhsatlarinin verilmesi, bir

MAPEG 73 ADET MADEN SAHASINI Ä°HALE EDÄ°LMEK ?ZERE ARAMALARA A?ACAK LÄ°STELER Ä°?Ä°N TIKLAYINIZ

Resmi Gazetede yayımlanan? MAPEG duyurusu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel M?d?rl?ğ?nden: Konu: İhale İlanı 6592 sayılı Kanunla Değişik 3213 sayılı Maden Kanununun h?k?mleri uyarınca hukuki durumları sona eren 73 adet maden sahası ihale ed

99 ADET MADEN SAHASI Ä°HALE EDÄ°LECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden ilan edildi 6592 sayılı Kanunla DeÄŸiÅŸik 3213 sayılı Maden Kanununun hükümleri uyarınca hukuki durumları sona eren 99 adet maden sahası ihale edilmek üzere Maden Ka

MAPEG MADEN RUHSATLARI Ä°HALE EDECEK MADEN SAHALARININ LÄ°STESÄ° Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ 

MADEN VE PETROL Ä°ÅžLERÄ° GENEL MÜDÜRLÜÄžÜ RESMÄ° GAZETE'DE 766 MADEN SAHASININ Ä°HALE EDÄ°LECEĞİNÄ° DUYURDU. 6592 Sayılı Kanunla DeÄŸiÅŸik 3213 Sayılı Maden Kanununun hükümleri uyarınca hukuki durumları sona eren 766 adet maden sahası ihale edilmek &uum

MAPEG YENÄ° MADEN RUHSATLARI Ä°HALE LÄ°STELERÄ° YAYIMLADI 

  431 ADET MADEN SAHASI Ä°HALE EDÄ°LMEK ÜZERE ARAMALARA AÇILACAKTIR 6592 Sayılı Kanunla DeÄŸiÅŸik 3213 Sayılı Maden Kanununun hükümleri uyarınca hukuki durumları sona eren 431 adet maden sahası ihale edilmek üzere Maden Kanununun 30.maddesine g

MADEN RUHSATLARINDA BORCU YOKTUR BELGESÄ° Ä°STENMEYECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Madencilik Sektörüne Kovid-19 esteÄŸinin ardından Mapeg Genel MüdürlüÄŸü sayfasından ayrıntılar hakkında yeni duyuru yayımlandı. 22/03/2020 tarihinde Sayın Bakanımız’a arz ettiÄŸimiz Madencilik se

MADENCÄ°LÄ°K SEKTÖRÜNE KOVÄ°D-19 DESTEĞİ DEVLET HAKKI, RUHSAT BEDEL ÖDEMELERÄ° ARALIK AYINA ERTELENDÄ°

Bakanlığın duyurusunda Nisan ayı evrakları, projeler 30 Eylül 2020 tarihine kadar uzatıldı. Devlet hakkı, ruhsat bedellerini ödeme süreleri ise 28 Aralık 2020 tarihine kadar ertelendi. Aynı duyuru kapsamında deprem bölgelerinde etkilenen ruhsat sahipleri d

MAPEG YÜZLERCE MADEN RUHSATINA CEZA KESTÄ°

MAPEG YÜZLERCE RUHSATA CEZA KESTÄ° Resmi Gazete'de yayımlanan ilan . Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden: 3213 sayılı Maden Kanununun ÇeÅŸitli Maddeleri gereÄŸi aÅŸağıda ili, sicil numarası ve sahibi

MAPEG MADEN Ä°HALELERÄ°NÄ° CORONA-19 NEDENÄ°YLE ERTELEDÄ°

Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü yapmış olduÄŸu duyuruda: COVÄ°D-19 virüs salgınını önleme amaçlı, ülkemizde genelinde alınan önlemler nedeniyle; 171. ihale grubu ihale tarihi 20.03.2020 tarih ve sonrasında olanlar ile 160. ihale gru

(TENMAK) TÜRKÄ°YE ENERJÄ°, NÜKLEER ve MADEN ARAÅžTIRMA KURUMU KURULDU

28 Mart 2020 Tarihli ve 31082 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bazı CumhurbaÅŸkanlığı Kararnamelerinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair CumhurbaÅŸkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 57) Kararname ile özel bütçeli (TENMAK) TÜRKÄ°YE ENERJÄ°, NÜKLEER ve MA

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI DÜŞTÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: KREDÄ° KARTI Ä°ÅžLEMLERÄ°NDE UYGULANACAK AZAMÄ° FAÄ°Z ORANLARI HAKKINDA TEBLÄ°Äž (SAYI: 2016/8)’DE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R TEBLÄ°Äž (SAYI: 2020/10) MADDE 1 – 12/11/2016 tarihli ve 29886 sayılı Resmî Gaz

MADENCÄ°LÄ°K SEKTÖRÜ MÜCBÄ°R SEBEP HALÄ°NDEN FAYDALANACAK.

GELÄ°R Ä°DARESÄ° BAÅžKANLIÄžI DUYURU YAYIMLADI. Koronavirüs Salgınından Etkilenmeleri Nedeniyle Beyanları Uzatılarak Ödemeleri Ertelenen Mükellefler Hakkında Duyuru Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye ya

SAYIN BAKANIMIZ FATÄ°H DÖNMEZ MADENCÄ°LÄ°K SEKTÖRÜ EKONOMÄ°K PAKETTEN FAYDALANMAK Ä°STÄ°YOR

Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız  Fatih Dönmez, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'de yayılmasını en aza indirmek ve vatandaÅŸların günlük hayatlarını kolaylaÅŸtıracak iÅŸlemleri hayata geçirmek için ilgili b&uu

MAPEG 7 ADET MADEN SAHASINI UÇ ÜRÜN ÜRETÄ°MÄ°NE YÖNELÄ°K TESÄ°S KURULMASI ÅžARTI Ä°LE Ä°HALE EDÄ°LECEK

7 ADET MADEN SAHASI UÇ ÜRÜN ÜRETÄ°MÄ°NE YÖNELÄ°K TESÄ°S KURULMASI ÅžARTI Ä°LE Ä°HALE EDÄ°LECEKTÄ°R Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden: 3213 Sayılı Maden Kanunu hükümleri uyarınca hukuk

MAPEG 89 ADET MADEN SAHASI ARAMALARA AÇILMAK ÜZERE Ä°HALE EDECEK SAHA KOORDÄ°NATLARI Ä°ÇÄ°N TIKLAYIN

89 ADET MADEN SAHASI ARAMALARA AÇILMAK ÜZERE Ä°HALE EDÄ°LECEKTÄ°R Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden: 6592 Sayılı Kanunla DeÄŸiÅŸik 3213 Sayılı Maden Kanununun hükümleri uyarınca hukuki durumları so

Ä°NTERNET ÜZERÄ°NDEN MADEN RUHSAT BAÅžVURU Ä°ÅžLEMLERÄ°NDE DANIÅžABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z

KORONA VÄ°RÜSE KARÅžI ALINMAKTA OLAN TEDBÄ°RLER KAPSAMINDA MAPEG DUYURU YAYIMLADI MAPEG 17.03.2020 tarihli duyurusu; Koronavirüse karşı alınmakta olan tedbirler kapsamında, personelimizin ve siz deÄŸerli ziyaretçilerimizin saÄŸlığını koruyabilmek adına

MAPEG 284 ADET MADEN SAHASI ARAMALARA AÇILMAK ÜZERE Ä°KÄ°NCÄ° DEFA Ä°HALE EDECEK

284 ADET MADEN SAHASI ARAMALARA AÇILMAK ÜZERE Ä°KÄ°NCÄ° DEFA Ä°HALE EDÄ°LECEKTÄ°R Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden: 6592 Sayılı Kanunla DeÄŸiÅŸik 3213 Sayılı Maden Kanununun hükümleri uyarınca hukuk

491 ADET MADEN SAHASI DAHA Ä°HALE EDÄ°LECEK 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü tarafından 13 Åžubat 2020 Tarihli ve 31038 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan  ilana göre:   6592 Sayılı Kanunla DeÄŸiÅŸik 3213 Sayılı Maden Kanununun hükümle

MAPEG SÖZLEÅžMELÄ° MÜHENDÄ°SLER ALACAK

Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸüne, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına ve 06.06.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄŸe konulan SözleÅŸmeli Personel ÇalÄ

383 MADEN SAHASI 5 AYRI DUYURU Ä°LE Ä°HALEYE ÇIKARILDI

MAPEG 305 maden sahasını ikinci defa olmak üzere , 52 ve 22 maden sahasını ayrı listeler halinde  ilk defa ihaleye çıkardı.   3 adet küçük alan maden sahası ise mücavirinde bulunan ruhsat sahipleri arasında ihale edilecek. Aydın-Ä°zmir ill

MAPEG JEOLOJÄ°, MADEN, JEOFÄ°ZÄ°K VE PETROL MÜHENDÄ°SLERÄ° ALACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden:   MADEN VE PETROL UZMAN YARDIMCILIÄžI GÄ°RÄ°Åž SINAV Ä°LANI   Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸüne, Genel Ä°dare Hizmetleri Sınıfından 8 inci v

TKÄ° ÅžIRNAK'TA BULUNAN ASFALTÄ°T SAHASINI Ä°HALE Ä°LE DEVREDECEK

ASFALTÄ°T SAHASI RUHSAT DEVRÄ° Ä°LE Ä°HALE EDÄ°LECEKTÄ°R Türkiye Kömür Ä°ÅŸletmeleri Kurumu Genel MüdürlüÄŸünden: Sicil 87179 ruhsat numaralı asfaltit sahasının iÅŸletme hakkının sözleÅŸmede belirlenen bedel karşılığında ruhsat devri ile ihale edi

320 ADET MADEN SAHASI Ä°KÄ°NCÄ° DEFA Ä°HALE EDÄ°LECEK

MADEN SAHALARI ARAMALARA AÇILMAK ÜZERE Ä°KÄ°NCÄ° DEFA Ä°HALE EDÄ°LECEKTÄ°R  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden   Resmi Gazete'de yapılan ilanda  " 6592 Sayılı Kanunla DeÄŸiÅŸik 321

35 MADEN SAHASI Ä°HALE EDÄ°LECEK

MAPEG  Resmi Gazetede yayımlanan ilana göre 35 maden ruhsatını ihale edilecek. daha önce ilan edilip iptal edilen 1102 ruhsat sahası hakkında henüz bir bilgi verilmemektedir.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden: "6592 Sayılı

MADENLERDE Ä°DARÄ° PARA CEZALARI MAHKEMELÄ°K OLUYOR. HUKUK DANIÅžMANLARIMIZ HÄ°ZMETÄ°NÄ°ZDE.

MarblePort’tan Madencilik Sektörüne yeni hizmet. Mühendislik hizmeleri yanında Hukuk MüÅŸavirlerimiz de sizlerin hizmetinde. MAPEG tarafından maden ruhsatlarına verilen para cezaları maden ruhsatlarının düÅŸmesine kadar gidiyor. Hemen her sektöre

MAPEG 1102 SAHANIN Ä°HALESÄ°NÄ° ERTELEDÄ°

Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü 08/08/2019 tarihinde Resmi Gazete'de Yayımlanan Ä°hale  duyurusunda belirtilen 1102 sahanın ihalesini erteledi. Mapeg resmi sitesi  www.mapeg.gov.tr de yapılan açıklamada, sebepleri belirtilmeden, ileri bir tarihe

MAPEG 1102 MADEN RUHSATI Ä°HALE EDÄ°LECEK. RESMÄ° GAZETE'DE YAYIMLANDI

MAPEG maden sahalarını ihale ediyor. Resmi Gazete'de Yayımlandı. 1102 ADET MADEN SAHASI Ä°HALE EDÄ°LMEK ÜZERE ARAMALARA AÇILACAKTIR Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden: 6592 Sayılı Kanunla DeÄŸiÅŸik 3213 S

MAPEG GENEL MÜDÜRLÜÄžÜNE CEVAT GENÇ ATANDI. MÄ°THAT CANSIZ GÖREVDEN ALINDI. Profesör Doktor Åžeref Kalaycı bakan yardımcılığına getirildi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan atamalar yaptı.  CumhurbaÅŸkanlığı Kararnamesi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mithat Cansız görevden alınarak, yerine Profesör Doktor Åžeref Kalaycı getirildi.   Söz konusu Karara göre, 

7176 SAYILI KANUN İLE MADEN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

7176 Sayılı BAZI KANUNLAR Ä°LE 635 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN'un  Resmi Gazete'de yayımlanan 7-14 maddeleri Maden Kanunu ile  ilgili. Ä°lgili Maddeler. MADDE 7 – 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanun
Tüm Haberler | Haber Arşivi